AMD חושפת את סדרת המעבדים Ryzen 5000!

באירוע אונליין חגיגי חשפה חברת AMD את סדרת המעבדים החדשה שלה, סדרת Ryzen 5000!

דור המעבדים החדש של AMD הוכרז באופן רשמי אחרי לא מעט שמועות, תהיות ותקוות, והנה מה שאנחנו יודעים! החברה חשפה את דור המעבדים הבא שלה, סדרת Ryzen 5000 באירוע אינטרנטי בו עמדה מנכ"לית ונשיאת AMD הדוקטור ליסה סו וסיפרה לעולם מה מתכננת AMD בשנים הקרובות בתחום המעבדים למחשבים נייחים.

אחד הדברים שהפתיעו אותי באופן אישי רגעים ספורים לאחר תחילת אירוע החשיפה הוא הקביעה של סו שאומרת ש-"AMD אוהבת גיימרים" ושסדרת המעבדים החדשה שלה נועדה כמובן למשתמש הבסיסי אך בעיקר נוצרה ותוככנה במחשבה תחילה על הגיימרים בכל העולם שרעבים לכוח חישוב חדש מבית החברה לאחר הצלחתה הבלתי יאמנת של סדרת Ryzen 3000 שהתבססה על ארכיטקטורת Zen 2.

סדרת Ryzen 5000 תהיה מבוססת על ארכיטקטורת Zen 3. אמנם הארכיטקטורה החדשה עדיין נבנית בפורמט של 7 ננו-מטר כמו שבנויה היום ארכיטקטורת Zen 2 אך במקרה של Zen 3 השיפור הגדול הוא הדרך בה עובד המעבד עצמו ובצורה בה ליבות המעבד מתקשרות עם ה-L3 Cache, שהוא למעשה "בנק" הזיכרון שיש לרשות המעבד כולו אליו יכולות לגשת בכל רגע נתון ובמידת הצורך ליבות המעבד השונות. בלי להיכנס יותר מידי לפרטים טכניים, ארכיטקטורת Zen 3 תאפשר לכל אחת מליבות המעבד לתקשר באופן ישיר עם בנק זיכרון מאוחד, גדול יותר וחזק יותר, בניגוד ל-Zen 2 שהיה בנוי כך שרק מספר מצומצם יותר של ליבות היה יכול לתקשר עם בנק זיכרון קטן וייעודי יותר לקבוצת ליבות מסוימת, כאשר לקבוצה השנייה אין גישה כלל לבנק הזיכרון של קבוצת הליבות הראשונה.

השינוי הזה מאפשר מספר דברים שמשפרים בסופו של דבר את יכולות וביצועי המעבדים. בתור התחלה, היות ואין כל הגבלה לאף אחד מהליבות לגשת לכל מערך הזיכרון הזמין, כל אחת מהליבות יכולות לדרוש כמות גדולה יותר של זיכרון במידה והיא זקוקה לכך, דבר שכמובן מאפשר ביצועים גבוהים יותר היות וזיכרון גבוה וחזק יותר יאפשר ביצועים גבוהים וחזקים יותר. מעבר לכך, החיבור של בנק הזיכרון לכדי בנק אחד מאוחד מאפשר לליבות המעבד לתקשר באופן מהיר ועמיד יותר עם בנק הזיכרון דבר שמגביר את הביצועים ומוריד את הדיליי שיכול להיווצר במידה ובנק הזיכרון קטן יותר. כמו כן החיבור של ליבות המעבד ובנק הזיכרון לכדי מערך אחד המסוגל לתקשר בין כל רכיביו בקלות יאפשר ביצועים גבוהים יותר וטובים יותר, שחלק מהם משפיעים גם על חווית הגיימינג האפשרית עם המעבדים החדשים. כל השינויים האלה על פי AMD מסוגלים לספק ביצועים כלליים של המעבדים החדשים המבוססים על Zen 3 הגבוהים בכ-19% יותר מביצועי הדור הקודם המבוסס על Zen 2. כמובן שאלה מספרים ש-AMD עצמה מבטיחה כך שרצוי לקחת הכל בהרמת גבה קלה עד למבחני השטח של תעשיית בודקי המעבדים העולמית כמו כל המספרים שנדבר עליהם היום אותם AMD מבטיחה.

אז מה לגבי המעבדים עצמם? ובכן בהשקה הציגה AMD מספר מעבדים במספר רמות שונות, אך כמובן שכמו שאני מכיר את AMD זוהי בהחלט לא סדרת Ryzen 5000 המלאה ויצאו בהמשך הדרך מעבדים נוספים. נכון לרגע זה הוצגו כ-4 מעבדים שונים.

המעבד הראשון הוא ה-Ryzen 5 5600X, שיהווה המשך ישיר ל-Ryzen 5 3600X (סיקור עליו יש ממש כאן). המעבד יגיע עם 6 ליבות ו-12 תהליכונים ויציע מהירות שעון מוגברת של עד ל-4.6GHz. בנק הזיכרון יכלול כ-32MB Cache וה-TPD של המעבד יעמוד על כ-65W. מחיר המעבד הינו 299$.

המעבד השני הוא ה-Ryzen 7 5800X, שיהווה המשך ישיר ל-Ryzen 7 3800X. המעבד יגיע עם 8 ליבות ו-16 תהליכונים ויציע מהירות שעון מוגברת של עד ל-4.7GHz. בנק הזיכרון יכלול כ-36MB Cache וה-TDP של המעבד יעמוד על כ-105W. מחיר המעבד הינו 449$.

המעבד השלישי הוא ה-Ryzen 9 5900X, שיהווה המשך ישיר ל-Ryzen 9 3900X. המעבד יגיע עם 12 ליבות ו-24 תהליכונים ויציע מהירות שעון מוגברת של עד ל-4.8GHz. בנק הזיכרון יכלול כ-70MB Cache וה-TDP של המעבד יעמוד על כ-105W. מחיר המעבד הינו 549$.

המעבד האחרון שהוכרז הוא מעבד הדגל של הסדרה, ה-Ryzen 9 5950X, שיהווה המשך ישיר ל-Ryzen 9 3950X. המעבד יגיע עם 16 ליבות ו-32 תהליכונים ויציע מהירות שעון מוגברת של עד ל-4.9GHz. בנק הזיכרון יכלול כ-72MB Cache וה-TDP של המעבד יעמוד על כ-105W. מחיר המעבד הינו 799$.

ממה שניתן לראות כאן, מלבד לארטיקטורת Zen 3 החדשה המעבדים עצמה יציעו ביצועים טובים יותר וכמובן מהירויות שעון מהירות יותר אך כמובן מחיר גבוה יותר (אמנם לא מחיר גבוה במיוחד אבל עדיין מחיר גבוה יותר). כמו כן ניתן לראות שלפחות ברגע ההשקה מוותרת AMD על מעבדים בפורמט Ryzen 3 וכן לא משיקה דגמים "רגילים" כאשר היא משיקה "דגמי X" בלבד. כמובן שיכול מאוד להיות ש-AMD שומרת כמה קלפים בשרוול לעתיד (לפי דעתי מעבדי Ryzen 3 זה עניין של כמה חודשים) בו תציע מעבדים חלשים יותר ונגישים יותר במחיר לאחר שמעבדי הדגל של הסדרה יגיעו למספר רב של רוכשים.

לאחר שדיבנו בעיקר על מספרים הגיע הזמן לדבר על עוד מספרים אבל הפעם בפורמט הביצועים בשטח. כמובן ש-AMD לא הציגה את כל המעבדים בצורה מפורטת אבל היא כן הקדישה מעט זמן להראות את כוחם של מעבדי ה-Ryzen החדשים באופן וכללי וכן את יכולות מעבדי Ryzen 9 החדשים בפרט. כפי שניתן לראות מהתמונות כאן למטה AMD מבטיחה ביצועים הגבוהים מהביצועים של המעבד החזק ביותר שיש לחברת Intel להציע היום, ה-i9 10900K. כמו כן הציגה AMD ביצועים גם בתחום הגיימינג וגם בתחום העבודה ויצירת התוכן. אם תשאלו אותי מדובר במספרים מרשימים למדי ואין לי ממש מושג מה עובר כרגע בראש של אינטל מלבד דאגות למה יעשו בהמשך. יחד עם זאת נזכיר שוב שאלה מספרים שמסופקים על ידי AMD עצמה ואין מקום לקחת אותם ברצינות עד לרגעי הבדיקה של תעשיית הבודקים ויוצרי התוכן הטכנולוגי.

כאן פחות או יותר הסתיימה הצגת המעבדים, אך לא לפני ש-AMD חשפה את הזמינות של המעבדים החדשים, שיגיעו למדפים בהשקה עולמית כבר ב-5.11 השנה.
באשר להתאמת המעבדים ללוחות האם הקיימים הודיעה AMD שלוחות סדרות ה-500 (B550, X570) יתאימו למעבדים החדשים לאחר עדכון BIOS שזמין כבר היום להורדה ושדרוג. כמו כן בהמשך הדרך יגיעו עדכונים נוספים שישפרו את חווית השימוש של המעבדים החדשים עם לוחות סדרות 500 (העדכון הנוסף צפוי להגיע בצמוד להשקת המעבדים).

באשר להתאמת המעבדים ללוחות האם הקיימים בסדרת 400 (B450, X470) גם כאן תתאפשר תאימות למעבדים החדשים על ידי עדכון BIOS, אך עדכון זה יהיה זמין ללוחות האם השונים בסדרת 400 בתחילת חודש ינואר של שנת 2021, כך שאם אתם מחזיקים בלוח 400 כלשהו ורוצים להשתדרג תאלצו לחכות עוד קצת.

וזה כמובן לא הסוף כאשר AMD הציגה טיזר קטן לסדרת כרטיסי המסך החדשה שלה, ה-RX 6000 הידועה בקרב האינטרנט כסדרת "Big Navi". בטיזר קטן שהוצג ניתן היה לראות ביצועים שונים של הכרטיס במשחקים שונים ברזולוציית 4K, וכפי שזה נראה לפחות כרגע מדובר בחיית משחקים לרזולוציית 4K שעשויה לשים את סדרת RTX 30 של חברת Nvidia במקום נמוך יותר במצעד כרטיסי המסך החזקים ביותר לגיימינג ב-4K. כמובן שנדע עוד פרטים כאשר תכריז AMD על RX 6000 באופן רשמי ב-28.10.20, אז עדיין יש למה לחכות!

ו..זהו! מה אתם חושבים על סדרת Ryzen 5000? האם תרכשו את אחד המעבדים החדשים? ספרו לנו בתגובות!

 

אודות רועי האן

רועי האן, לשעבר העורך הראשי של מחלקת החומרה ב-PCGalaxy. בעברו היה גם כתב הטכנולגיה והמשחקים של אתר ynet. רועי הוא טכנאי מחשבים, גיימר ותיק וגיק משכמו ומעלה. כיום הוא משמש כאיש מערכות מידע בחברת המשחקים הישראלית Gliding Deer.

השאר\י תגובה