למען החווה – ביקורת המשחק Animal Farm

Animal Farm הינו סיפור קלאסי ומרשים אודות המהפכה הקומוניסטית בברית המועצות, אך האם אפשר לתרגם את הסיפור שלו למשחק מחשב?

לפני שנדבר על המשחק עצמו, חשוב לדבר מין הסתם על הספר "Animal Farm" או "חוות החיות" בעברית לפני שנעבור למשחקיות עצמה.

חוות החיות הינו ספר שיצא לאור לראשונה ב-17.8.1945 על ידי הסופר האנגלי ג'ורג' אורוול שהיה ידוע בזכות עוד ספרים רבים ובניהם הספר 1984 המוכר והמוערך גם כן.

הסיפור של חוות החיות הינו סיפור קלאסי, ואישית נחשפתי אליו בפעם הראשונה במהלך התיכון בכיתה י"א וזה בעיקר מה שגרם לי לרצות ולנסות את המשחק מלכתחילה.

מבחינת העלילה, הסיפור של חוות החיות הינו סיפור אלגורי המשלב סאטירה המדבר על המשבר הקומוניסטי שפקד את ברית המועצות. הסיפור מציג קו עלילה המציג את מעמדו של הבודד אל מול הכלל וכן את היחס של הרוב כלפי שאר גורמים חיצוניים והתנהלותם כארגון מאוחד.

היות ומדובר על משחק המבוסס על ספר, ראוי להרחיב מעט על הדמויות ועל קו העלילה הכללי.
הסיפור עוקב אחרי חבורת חיות חווה המבצעת מרד בבעל החווה ומגרשת אותו ובכך פותחת מושבת חווה חדשה ונטולת התערבות של בני האדם. על מנת לנהל את חיי החווה החדשים יוצרות חיות החווה מתווה חיים חדש ואפילו דיברות שכל חבר בחווה חייב לפעול לפיהן. מיותר לציין שתוך כדי הסיפור הכל משתבש ונוצרים מעמדות בין חיות החווה השונות וכן קונפליקטים קשוחים וקשים בין כל יושבי החווה שמציגים כמובן את הדרך בה עובד שלטון מבוסס קומוניזם וכן את הדרך בה הוא עשוי להיפגע ולהתערער.

הסיפור עצמו מלא בתוכן מעניין, ובתור תיכוניסט ש"נאלץ" ללמוד את הסיפור תוך כדי שיעורי אנגלית, התעניינתי מאוד לראות כיצד יהיה אפשר להעביר את המתווה הסיפורי של חוות החיות אל מסך המחשב בתוך משחק.

הדמויות מרכזיות בסיפור הן כמובן חיות המתחלקות למספר סוגים כגון חזירים, סוסים, חמורים, כלבים ועוד, כאשר כל דמות מייצגת דמות מפתח כלשהי הקשורה למהפך הקומוניסטי בברית המועצות.
דוגמה לכך היא נפוליאון, אחד מין החזירים שהובילו את המרד בבני האדם המשמש כמשל לדמותו של סטלין, או מוזס העורב שמסמל את הממסד הדתי וכן דמויות נוספות. גם במהלך המשחק ניחשף לאותן הדמויות, והיה נהדר לראות כיצד יוצרי המשחק ניסו לאייר את הדמויות ולהפיח בהן חיים מדפי הספר בתור דמויות של משחק מחשב. כמו כן כל דמות זוכה לצליל משלה המסמן אותה כאשר היא מדברת, דבר שמוסיף ומסייע בהבנה קלה יותר של הדמויות השונות לאורך הסיפור.

מבחינת המשחקיות, במשחק ננהל את החווה שלאחר המרד כנגד בני האדם במטרה לממש את העקרונות והדיברות בהן מאמינות החיות. המשחק עצמו נראה כמו עמוד מאויר וצבעוני במיוחד מהספר ומלבד הסיפור עצמו המועבר אלינו באמצעות קריין מרגיע, ברוב המשחק נשב רגל על רגל בצורה רגועה למדי ונבחר בין מספר פעולות שישפיעו על מהלך הסיפור וכן על סופו. מלבד לקריין המצוין חשוב לציין לטובה את פס-קול המשחק שמוסיף מאוד לאווירה הכללית ומעשיר את המשחק.

כאן נכנס לתמונה אלמנט שלא חשבתי שאמצע במשחק כמו זה וזה שהמשחק כולל מספר סופים אפשריים (שמונה סופים אפשריים אם נהיה מדויקים), בניגוד לסיפור המקורי שכמובן כולל סוף אחד מוכר וברור. כל אחת מהבחירות שלכם לאורך המשחק תשפיע באופן ישיר על התוצאה הסופית של הסיפור, כך שהמשחק מקבל עומק רחב יותר היות ואפשר לקבל כמה סופים שונים על גבי כמה ריצות משחק.
כמובן שבסופו של דבר אני ממליץ לכם בחום לקרוא את הסיפור על מנת לקבל את הסוף אליו התכוון הסופר ולהבין את המסר מאחוריו.

על פניו נראה שמדובר במשחק די פשוט שלא צפוי לכישלון אך בפועל ולצערי הרב המשחקיות של המשחק היא הדבר שהכי הזיק לו בסופו של דבר. 

בתור התחלה, היות ומדובר במשחק המתבסס על עלילה של ספר, אין באמת מקום של ממש להעשיר את השחקן מבחינת המשחקיות היות והסוף ידוע מראש, ואפילו שיש בחירות ומספר סופים אפשריים לסיפור, מהלך המשחק לא ממש מצביע בבירור על הדרך בה ינוהל הסיפור ומה יהיה הסוף שנבחר, דבר שמשרה על המשחק תחושה די גדולה של בלבול וחוסר סדר, שזה משהו חיוני מאוד למשחק כמו זה.

כמו כן המשחקיות עצמה לא חפה מבעיות היות ונראה שמשחק לא זוכר את הבחירות הקודמות שנבחר, דבר שגורם בקלות להפעלתם של אירועים מוזרים ורנדומאליים שלא ממש מוסברים או תואמים למתווה הבחירות אותו בחרנו. בחלק מהמקרים דמויות כלשהן מהחווה ימותו או יגורשו מהחווה בעקבות הבחירה שלנו (נמנעתי משמות מדויקים של דמויות כדי למנוע ספוילרים אפשריים), אבל משום מה במהלך המשחק קרו מקרים שאותן הדמויות לפתע חזרו, דבר שלא ממש ברור לי היות ואני יודע שבחרתי באופן ברור את הגירוש או המוות של אותה הדמות והנה היא מופיעה לי שוב על המסך כאילו כלום.

כמו כן ישנה בעיה נוספת כאן והיא שסדר האירועים המרכזיים בסיפור שונים במשחק בהשוואה לספר, כך שאם רציתם לשחק במשחק כי אהבתם את הספר או שאתם מכירים אותו אפילו קצת, החוויה לא תהיה מדויקת למה שכתוב בספר עצמו, כך שאם חיפשתם דרך קלה ומהנה לחוות הסיפור בלי הצורך לקרוא אותו או דרך נוחה להכיר את הסיפור לאדם שלא מת על ספרים, זה ממש לא המצב כאן.

לבסוף, סיימתי את המשחק פעם אחת והחלטתי שאין טעם להמשיך ולנסות לפתוח את שבעת הסופים האפשריים הנוספים. 

דעתי הסופית לגבי Animal Farm היא שאם אתם מכירים את הסיפור ואוהבים אותו, המשחק לא ממש יחדש לכם או ייתן לכם חווית סיפור מדויקת ומוכרת כמו שתקבלו מקריאה של הספר. יחד עם זאת, אם אתם לא מכירים את הסיפור ומתעניינים בו אפילו קצת או שוקלים לקרוא אותו ולא בטוחים שכדאי לכם, המשחק כן יעשה עבודה טובה בהכרת הדמויות והסיפור הכללי, אבל בסופו של דבר הייתי ממליץ לכם בחום פשוט לקרוא את הסיפור עצמו ולהנות ממנו בדרך אליה התכוון הסופר מלכתחילה. 

Animal Farm זמין כבר היום לרכישה למחשב האישי.

Animal Farm

ציון סופי - 6

6

סביר

אם הסיפור באמת מעניין אתכם, עדיף שתשקיעו בספר עצמו ולא במשחק

User Rating: 2.2 ( 1 votes)

אודות רועי האן

רועי האן, לשעבר העורך הראשי של מחלקת החומרה ב-PCGalaxy. בעברו היה גם כתב הטכנולגיה והמשחקים של אתר ynet. רועי הוא טכנאי מחשבים, גיימר ותיק וגיק משכמו ומעלה. כיום הוא משמש כאיש מערכות מידע בחברת המשחקים הישראלית Gliding Deer.

השאר\י תגובה