ה-ROG Maximus XI Gene של אסוס מציג מפרט עוצמתי באריזה קטנה ומאפשר לדחוף ביצועים גדולים ללוח בגודל Micro-ATX. עם מיטב היכולות של לוחות ה-High End הוא לא נופל מאחורי לוחות גדולים ממנו ואף מציע פתרונות יחודיים לחוסר המקום בגודל לוח.
סקירת מפרט:
ה-Maximus XI Gene מגיע בגודל הקטן של mATX. משמע הוא לוח קל וקטן שיכול להיכנס לכל מארז. כשהוא מצויד בערכת השבבים החדשה מבית Intel ה-Z390, הוא תואם למעבדי i7 או i5 מדור 8 או דור 9 התואמים לחיבור LGA 1151. הלוח מסוגל לתמוך בזיכרון עבודה בנפח 64Gb ועד מהירות מטורפת של 4800MHz. הוא מגיע עם חיבור יחיד של PCI-E X16 שפועל במלוא המהירות עד כאשר מחברים כונן M.2 NVME שמחייב הורדת מהירות של הכרטיס ל-X8. כמו גם הלוח מגיע עם כרטיס Wi-FI מובנה בתקן 802.11ac החדיש של Intel מדגם Wireless-AC 9560. ואף מאובזר בבקר החדיש ביותר של Asus לשליטה ועיצוב בתאורת RGB ברכיבי המחשב השונים, ה-Aura Sync. על הלוח עצמו מותקנים מספר רב של נורות לד המאירות בצבעי RGB על פי רצונו של המשתמש ועם אפשרות לתיאום עם שאר חלקי המחשב התומכים בתקן. את התאורה ניתן לסנכרן לפי קצבים ייחודיים מוגדרים מראש או אפילו ליצור קצב למוזיקה אהובה או להתאים לסאונד המתנגן כעת במחשב. הלוח כמובן מאובזר גם ב-4 חיבורי SATA III ובחיבור Type C חדיש ומשודרג. לתוכו הכניסו Asus גם מעבד אודיו מתקדם המאפשר סאונד באיכות יוצאת דופן ותמיכה בסיב אופטי ישירות ללוח.
מה בקופסה:
הקופסה מחולקת ל-2 חלקים עיקריים: הלוח, ושאר הציוד. בחלקו של הלוח הוא מגיע מוגן עם שכבת פלסטיק קשיח המונעת ממנו לזוז בזמן ההובלה ולפני הפתיחה. שאר הציוד מגיע ארוז יפה בעטיפות ניילון בחלקה השני של הקופסה ועל כל שקית ישנה מדבקה עם התפקיד של אותם כבלים בתוכו. כך מאוד נוח לכל משתמש להבין למה הוא זקוק ולמה הוא פחות זקוק. הקופסה עצמה מעוצבת נאה וגם היא כמו שאר מוצרי ROG מגיעים בקופסה עטופים בקרטון שחור עם סמליה של ROG מודפסים עליה.
רכיב מיוחד שנמצא בקופסה הוא המחבר דמוי זיכרון עבודה שבעצם מאפשר חיבור ישיר ללוח זוג כונני NVME בכרטיס דמוי זיכרון עבודה. הרכיב הנ"ל מתגבר על חוסר המקום על הלוח על ידי חיבור אנכי מיוחד בלוח. אך הדבר בא עם מחיר של האטה של הכרטיס מסך מ-X16 לX8.
מערכת בדיקה:
מערכת הבדיקה כללה את הלוח המדובר כמובן. מעבד i5-9600K של Intel. ספק תומך של Asus ה-1200W ROG THOR. בתוספת, ללוח חובר כרטיס מסך מבית AMD, ה-Radeon Vega 56. ללוח גם חובר זיכרון עבודה של Kingstone בנפח 8GB לשם בדיקה והרצה בלבד של המערכת. כל המערכת חוברה ל-SSD של חברת Crucial בנפח 256Gb ועליו הותקנה מערכת חלונות 10 נקייה לגמרי.
עליה הותקנו כל התוכנות והדרייברים הרלוונטים ללוח ולשאר הרכיבים על מנת שנוכל להריץ מספר מדדי ביצועים נוחים על המערכת. מדדי הביצועים שבדקנו היו Cinebench R15 וגם Superposition. חשוב לציין כי כל כבלי התקשורת הנדרשים חוברו על מנת לאפשר שליטה בתאורה מהלוח גם בספק. אותם כבלים מגיעים עם הלוח על מנת לאפשר חיבור נכון ופחות התעסקות עם החשמל עצמו.
ביצועים:
מבחינת ביצועים הלוח לא רע בכלל. הוא שמר על מתח יציב למעבד גם בעת מאמץ, ניהל בצורה חכמה את הקירור למעבד ואף אפשר מגוון רחב של אפשרויות משחק ושדרוגים לחווית המשתמש. כל זאת באמצעות התוכנות הייעודיות של Asus או ישירות בביוס של הלוח. כבר עוד משלב התקנת והפעלת המערכת ניכר כי הלוח עצמו נוח בזכות ה-bios המפותח וידידותי למשתמש שלו.
לאחר התקנת חלונות 10, והתקנת כל התוכנות הדרושות לפעולת הלוח. גיליתי את הקלות שבה ניתן לבצע המהרה רצינית עד לקטנה וכל זה במהירות וביעילות עם מינימום כאב ראש ודאגות. הלוח מכיל כולו ממשק נוח של שליטה בכל הפונקציות החשובות שלו. לאחר ביצוע ההמהרה והפעלת מדדי הביצועים. היה ניתן להבחין כי הקירור על הלוח מבצע עבודה יוצאת דופן ומסוגל לשמור על הטמפ' האופטימלית לעבודה גם ללא מארז או מאוורר ייחודי שלו. הלוח עצמו מתאפיין גם במספר רב ביותר של חיבורי שליטה ובקרה במאווררים לקירור ואף במספר רב של משאבות למערכות קירור מים. כך שניתן להתאים ללוח כמעט כל סוג שהוא של יחידת קירור למעבד.
הניקוד שהמערכת קיבלה ב-2 מדדי הביצועים הינם ציונים מכובדים ביותר שאף מראים על לוח מעולה שנותן מקום טוב לביטוי היכולות של הרכיבים השונים של המערכת.
סיכום:
לסיכום, הלוח עצמו לוח טוב אם כי יקר יחסית לגודלו ולדעתי טיפה מפספס את המטה בגלל הרצון לדחוף עוד ועוד דברים ללוח הקטן הזה. הוא מתפקד בצורה יוצאת דופן, כראוי ללוח במחיר זה. ואף נראה יוצא דופן. אך העובדה כי הוא ללא חיבורי M.2 לכונני NVME אשר אינם גורעים ממהירות הכרטיס מסך הינה מאכזבת טיפה. היות וזה מאלץ אותי לבצע בחירה לא נעימה בין אחסון מהיר מאוד לבין כרטיס מסך שיעבוד במלוא המהירות שלו. בנוגע לעיצוב החיצוני ותאורת ה-RGB הנשלטת על ידי טכנולוגיית ה-Aura Sync. היא נהדרת ומרהיבה. היכולת של המשתמש לסנכרן את כלל התאורה במחשב שלו ובחלקי המחשב השונים בצורה אחידה וקלה, נטולת בעיות ליצירת מופע אור-קולי אישי שמתנגן על פי אפשרויות רבות כגון, באמצע משחק, או בעת השמת מוזיקה קלאסית או ג'אז.
בנוסף אם נביט בלוח נראה כי אין אפשרות לשים יותר מכרטיס PCI-E X16 יחיד על הלוח כולו. כך בעצם משתמש לא יכול להוציא את המירב מהכרטיס שלו כאשר יש לו גם כונן יחיד או זוג כונני NVME M.2. המסך שנמצע על הלוח עצמו הינו מרהיב ומדליק. כל התאורה שמגיעה איתו הינה עוצמתית ביותר ומשדרת את המחשב בכמה דרגות של סקסיות כלפי מעלה.
בשורה התחתונה, ה-Maximus XI Gene הוא לוח קטן אך ממזר עם כמה וכמה טריקים חמודים בשרוול שיגרום לאנשים לרכוש אותו בשם גודלו הקטן וביצועיו הנאים מאוד. סך ההתעסקות איתו הייתה נוחה ומהנה. כך שעבורי הוא בהחלט מעביר את ה-"מסר" שגם אם אתה לא לוח כזה נפוץ, אתה עדיין מגניב ביותר.
Asus Maximus XI Gene
איכות בנייה - 9.3
מחיר - 4.5
ביצועים - 9.5
נוחות שימוש והתקנה - 8.8
8
טוב מאוד
טוב מאוד, למעט מספר גימיקים מיותרים שלא תורמים