כבר לא מעט שנים ש-Asus מריצה את Republic of Gamers (או ROG), ענף של החברה שמתמקד אך ורק במוצרי גיימינג לגיימרים הכי חזקים בתחום, אך בזמן האחרון החלה החברה גם לשווק גם את סדרת TUF Gaming, שגם היא משווקת את עצמה לאותה אוכלוסייה. ההפרדה בין שני המותגים קצת מוזרה, אך ביום בהיר אחד הופיע במפתן דלתי ה-Asus TUF Gaming FX705GE-EV088T, תת-דגם של לפטופ הגיימינג ה-FX705 החדש של החברה שכבר הבנתם למי הוא מיועד, אבל אולי עדיין לא ראיתם את מה שהוא מביא לשולחן…
מבנה
מבחינת המבנה החיצוני מדובר במחשב העשוי לגמרי מאלומיניום חזק בעל מראה מתכתי, ששומר על מראה הגיימרים הקשוח עם פאות ישרות במקום בו היינו מצפים לראות פינה מעוגלת ועם קימורים עיצוביים ומיוחדים בגב המסך, עם לוגו גדול במיוחד עם שם החברה המואר ב-LED אדום-כתום שלא ניתן לשנות. ואם כבר המסך, אז מדובר במסך ענק בגודל של 17.3 אינץ', עם צג IPS NanoEdge עם זווית צפייה "אולטרה-רחבה", כיסוי של 123 אחוזים ממגוון צבעי sRGB ובהירות מקסימלית של 270 ניטים. הדובדבן שבקצפת בתת הדגם הזה הוא שהמסך גם מסוגל לרוץ בקצב רענון של 144 הרץ, המציג אפילו את תזוזת העבר בצורה חלקה מתמיד ויפה מתמיד, בייחוד עם הצבעים החיים והמדויקים שהוא משחזר.
ל-FX705GE-EV088T גם מקלדת ממברנה מלאה (אך בעיצוב קצת שונה), המוארת בנורות לד בצבעי RGB נפרדות לכל מקש, כאשר מקשי ה-WASD האהובים עוצבו בצורה שקופה יותר על מנת להדגיש את חשיבותם. כאדם שהספיק להתרגל גם למקלדת ממברנה סטנדרטית למחשב שולחני וגם למקלדות מכאניות, המקלדת של ה-FX705GE-EV088T הרגישה לי מאוד רכה בהפעלת כוח על המקש, אך באותו הזמן מאוד קשיחה. המרחב בין המקשים למרות גודל הגוף המטורף של הלפטופ לא רחב מדי בשל הוספת ה-Numpad, שלא השאירה את המקום שמגיע למקשי החיצים (ואפילו לא מאפשרת לנו לראות מתי כפתור ה-Num Lock מופעל), בנוסף להחלטה הביזארית להגדיל באופן משמעותי את מקש ה-CTRL הימני ולהקטין את מקש הרווח.
בסופו של דבר חווית ההקלדה לא נוראית ואפילו מהירה בשל גובהם הנמוך של המקשים, אך הייתה יכולה להיות הרבה יותר נוחה עם ליטוש של הפעלת הלחץ והתחושה שלאחריה, וסידור מחדש או הסרה של מקשי ה-Numpad. מתחת למקלדת נמצא את ה-Trackpad של הלפטופ שישמש כעכבר שלנו, אך בעת השימוש בו רק גרם לי להוציא את העכבר מהמחשב השולחני שלי ולהשתמש בו. המשטח מאפשר מגע של עד 4 אצבעות ומרגיש מאוד מדויק למידות המסך כשמשתמשים בו בהתאם למיקום העכבר על המסך, אך במהלך משחק נוטה להתחמם ולהעביר אל האצבע תחושה מאוד נעימה בשל החספוס הקל שלו במיוחד במשחקים בהם יש שימוש רב ועיקרי בעכבר כמו Planetary Annhilation או Cities Skylines.
כל הכניסות והיציאות של ה-FX705GE-EV088T ממוקמות בצידו השמאלי בלבד, כאשר הצד האחורי מיועד לניהול זרימת האוויר שלו. בין היציאות והכניסות ניתן לראות כניסת Ethernet סטנדרטית, יציאת HDMI מלאה למסך חיצוני, כניסת USB-A 2.0 ושתי כניסות USB-A 3.1 Gen 1 מהירות. חוסרה של כניסת USB-C אינה מורגשת כל כך, לי לפחות, אך כן הייתי מעדיף לראות את הפורט השימושי הזה גם כאן. בנוסף לכך הלטפופ מביא איתו גם מצלמה באיכות 720p שהצליחה לצלם תמונה לא רעה בעת שיחות ב-Discord, יחד עם מיקרופון פנימי שגם הוא נשמע לא רע.
מבחינת השמע יש לנו גם כניסה משולבת לאזניות ומיקרופון (כלומר בפורט אחד), יחד עם זוג רמקולי סטריאו סטנדרטיים שאכזבו אותי. למרות שהם ממוקמים בשני צידי הלפטופ הרמקולים הצליחו להישאר שקטים ומופנמים גם ברמת ווליום של 100 אחוזים. אל תטעו, הרמקולים נשמעים די טוב, אך יכולים להישמע מאוד שקטים בעת ניסיון להקשיב לדיאלוג בין שתי דמויות במשחק, או בעת התגנבות המצריכה הקשבה מלאה לכל אפקט קולי שיכול להתריע על אויבים מתקרבים. ל-FX705GE-EV088T יש תמיכה במרחב סאונד של 7.1 בכניסת האזניות בנוסף לחיישן Bluetooth 5.0, ואפליקציה מובנית של DTS המאפשרת לשנות את פרופיל הקול היוצא מהמחשב, לכן במהלך משחק או צפייה בסרט רווי דיאלוגים, הייתי ממליץ להשתמש בכל התקן חיצוני.
המחשב בפעולה
מבחינת מפרט פנימי, עם תת-דגם ה-FX705GE-EV088T המשודרג, אנחנו מקבלים מעבד i7 8750H מבית Intel, זיכרון RAM DDR4 של 16GB במהירות 2666MHz, כרטיס מסך Geforce GTX 1050TI בעל זיכרון VRAM של 4GB, כונן SSD של 250GB בנוסף לכונן קשיח פנימי של 1TB במהירות 5400RPM, סוללה פולימרית של 4 תאים המונעת על ידי ספק כוח חיצוני. הלפטופ הענק הזה מגיע במידות של 399.8 מילימטר רוחב, 279.4 מילימטר עומק וגובה של 27.6 מילימטר במשקל של 2.6 קילוגרמים.
מדובר במחשב גיימינג בינוני-גבוה לא קטן שקצת מקשה על הניידות, במיוחד אם אתם סטודנטים וצריכים לסחוב עמכם ספרים בנוסף ללפטופ, אך בהחלט מסוגל לשבת על השולחן מבלי לזוז גם ברגעי העצבים הכי גדולים של סשן המשחק שלכם. חשוב לזכור שכל הרכיבים הללו עובדים בצורתם האמיתית והכוחנית אך ורק בעת חיבור של ספק הכוח החיצוני של המחשב, וכאשר הוא אינו מחובר יתבצע שימוש מינימלי ב-1050TI או שימוש בצ'יפ ה-Intel UHD Graphics 630 הנלווה, תלוי במשחק או בתוכנה בה נשתמש.
במבחני הביצועים הצלחתי לקבל כמה תוצאות שונות ומעניינות על גבי שלושה משחקים שונים ותוכנות Benchmark פופולריות. כל משחק נבחן במספר הגדרות גרפיקה שונות, ברזולוציית 1080P בלבד, שהיא הגבוהה ביותר שהמסך שלנו יכול להציג.
תוכנת ה-Benchmark הראשונה שניסיתי היא Geekbench החינמית, הבודקת את כוחו של המעבד של המחשב במבחנים מרובי ליבות ובליבה אחת, יחד עם בדיקת OpenCL הבוחנת את כוחו של כרטיס המסך. במבחני המעבד, ה-FX705GE-EV08 הצליח להשיג ציון של 19014 במבחן מרובה הליבות וציון של 4785, במבחן ה-OpenCL התקבל ציון של 85898, ציונים שמתאימים בדיוק לתיאורו של הלפטופ כמחשב נייד לגיימינג בין בינוני לגבוה, למרות שכרטיס המסך מרגיש חלש מעט בהתאם למעבד ה-i7 של המחשב(כפי שניתן לראות גם במבחנים הנוספים).
במהלך הבדיקות שלי גם השתמשתי בשני מבחנים שונים של 3DMark על מנת לראות כיצד המחשב מצליח להתמודד עם עומס ברינדור בזמן אמת – מבחן ה-Time Spy שבודק את המחשב כמחשב גיימינג על כל איבריו, ומבחן ה-Sky Diver, שנבנה במיוחד למחשבי גיימינג בינוניים וללפטופי גיימינג. ב-Time Spy המחשב השיג ציון של 2591 וב-Sky Diver ציון של 20322, שמוכיחות לנו שאכן מדובר במחשב בינוני, אך בלפטופ די חזק.
ב-CrystalDiskMark הבודק את מהירויות הקריאה והכתיבה של כוננים שונים, קיבלתי מהירויות של 1744MB בקריאה ו-1296MB בכתיבה על כונן ה-SSD, ועל הכונן הקשיח המהירויות הגיעו ל-136MB בקריאה ו-148 בכתיבה. מהירויות טובות במיוחד שמאפשרות טעינה מהירה של משחקים ושלבים, במיוחד על ה-SSD שהצליח לעשות זאת גם בזמן אמת.
הבדיקה האחרונה שעשיתי הייתה ב-Cinebench R20, שנועדה לבדוק את כוחו של המעבד ברינדור תמונה בזמן אמת. תוצאת הבדיקה הפעם הייתה 2345, ששמה אותו קצת מתחת ל-i7-7700K.
כמובן שכדי לאושש את הבדיקות החלטתי גם לבדוק את המחשב במשחקים אמיתיים, ולכן התחלתי את הבדיקות שלי עם Grand Theft Auto V, שאמנם יצא לפני כמעט חצי עשור אך עדיין מסוגל להוות בעיה למחשבים חזקים במיוחד בהגדרותיו הגבוהות, בשל כמות המודלים בכל רגע נתון על המסך. את המשחק בחנתי לראשונה בהגדרות המקסימליות, שבשקלול כל המבחנים שאופציית ה-Benchmark העבירה עליו הצליח להגיע לקצב רענון פריימים לשניה (FPS) ממוצע של 28, לא אידאלי בדיוק למחשב עם מסך שכזה, אך עדיין מאפשר משחק יחסית חלק אם אתם מסוגלים להתמודד עם קצב שכזה. לאחר מכן ניסיתי את האפשרות על הגדרות גבוהות ולאחר מכן על הגדרות בין בינוני לנמוך, שאפשרו לנו להגיע לממוצע של 50 FPS ו-80 FPS בהתאמה.
המשחק השני במבחן שלי היה Far Cry 5, שנבחר בשל הגרפיקה החדשנית והדרשנית שלו. אותו הרצתי ראשית בהגדרות על Ultra, שאפשרו למחשב להריץ את אופציית ה-Benchmark הדרשנית שלו בממוצע של 42 פריימים לשניה. כשהרצתי את המבחן על ההגדרות במצב Normal המחשב הצליח להריץ את המשחק בממוצע של 50 פריימים לשניה, שלצערי לא מנצלים לגמרי את יכולות המסך.
המשחק השלישי והאחרון שניסיתי היה Doom, אותו בחרתי משום שבדרך כלל מחשבים בינוניים מסוגלים להריץ אותו בקצבים של יותר מ-60 פריימים בשנייה בלי בעיה, בכך יאפשר לנו לבדוק בערך מתי נוכל לנצל את מסך ה-144hz של המחשב. במהלך הבדיקה הצלחתי להשיג בשלב הראשון של המשחק (The UAC) ממוצע של 80 פריימים לשניה באמצעות פלטפורמת Vulkan בהגדרות Ultra, וממוצע שכמעט מנשק את ה-100 פריימים לשניה, בהגדרות במצב High.
גזר הדין – לטוב, ולרע
הבעיה העיקרית שלי עם ה-FX705GE-EV088T, כפי שניתן לראות לפי הבדיקות היא באופן משונה מאוד מסך ה-144Hz שלו. המסך אמנם נראה מדהים ומשחזר צבעים בצורה מדויקת וחיה, והפתיע אותו כל פעם מחדש בצריכת תוכן ב-Netflix או ב-YouTube, אך השימוש שלו מאוד מינימלי כשזה נוגע לגיימינג. הרכיבים של המחשב פשוט מגבילים אותו בצורה שלא מאפשרת הרצת משחקים בקצב שכזה, במיוחד אם אתם תרצו לעשות זאת עם המשחקים החדשים יותר בשוק. אם אתם לא רוצים להתאכזב כל פעם מחדש הייתי ממליץ לכם לוותר על תוספת המחיר הנדרשת בשביל המסך, למרות הבהירות והצבעים הנהדרים שלו, וללכת על גרסת ה-60hz, שלדעתי גם תוכל לשפר את חיי הסוללה של הלטפופ, שלאחר כמה שבועות של שימוש אינטנסיבי הצליחו להשיג במקרה הטוב כ-4 וחצי שעות של שימוש בעריכת מסמכים, צפייה בסרטונים וגלישה באינטרנט, וכמחצית מכך בשימוש במשחקים במצב הנייד שלו.
אזכיר ואומר שכל התוצאות שבחלקו הקודם של הסיקור בוצעו כשהמחשב היה מחובר לחשמל באמצעות כרטיס ה-1050TI. כאשר המחשב יהיה מנותק מהחשמל הוא ישתמש אך ורק בצ'יפ ה-Intel Graphics שלו, שאמנם לא פרייאר כשזה נוגע למשחקים, אך יגביל אתכם ל-30 פריימים בשניה בלבד ברוב המשחקים שתנסו לשחק, כדי שתוכלו לשחק יותר מכמה דקות מבלי שהמחשב יכבה בגלל צריכת הכוח הגבוהה של הכרטיס הגרפי.
צריכת הכוח הגבוהה גם גורמת להתחממות של הכרטיס וכמובן של המחשב כולו. במקרה שלנו, Asus הנדסו את המחשב בצורה מעניינת שאפשרה למקלדת באזור ה-WASD להישאר קרירה ביותר בהשוואה לשאר חלקי המחשב, על מנת להבטיח משחק נוח שלא יטגן את האצבעות שלכם, אך שימו לב שגם תחתית המחשב וגם חלקיו האחרים כמו משטח המגע כן יתחממו בהתאם, כך שהייתי ממליץ להשתמש בלפטופ כאשר אתם מנשחקים אך ורק על משטח או שולחן ביחד עם עכבר חיצוני.
בשורה התחתונה
מדובר במחשב לא חלש בכלל, אך לא חזק במיוחד, עם תג מחיר מומלץ לצרכן של לא פחות מ-6690 ש"ח, מדובר בהוצאה לא פשוטה. אל תטעו, למחשב יש יתרונות מעולים גם אל מול חסרונותיו, אך לא הייתי ממליץ עליו לסטודנט שגר בבית וחייב מחשב שיכול גם לעזור לו בלימודים וגם לתת לו את הפינה הקטנה של הגיימינג בהפסקה, בעיקר בגלל הגודל שלו וזמן הסוללה המועט שלו. כן הייתי ממליץ לאנשים שנאלצים לעבור בין אזורי מגורים שונים או שמטיילים הרבה בעולם להשתמש ב-FX705GE-EV088T בשל הניידות, המסך המעולה והכוח שהוא מכניס בתוך המשקל שלו, אך אולי לוותר על מסך ה-144hz.
Asus TUF Gaming FX705GE-EV088T
מבנה חיצוני - 8.5
ביצועים - 7
7.8
טוב
ה-FX705GE-EV088T מציג ביצועים טובים, עם עיצוב מיוחד ומתכתי ומסך מטורף, אך אינו יכול להשתמש במלוא כוחו בשל המפרט הטכני המגביל את יכולותיו.