ברוכים הבאים ל"א-סוס פרא"! סדרת כתבות חדשה בשיתוף עם אסוס ישראל, ענקית החומרה והציוד הנלווה, בה נראה כיצד בוחרים את החלקים הנכונים למפרט, איך שומרים על תוחלת חיים מקסימלית עבור המחשב ומה המפרט המומלץ ביותר מתוך המבחר שיש בארץ. הסדרה תתמקד בשלושה מפרטים למען שלוש מטרות שונות: גיימינג במחיר האולטימטיבי, אקסטרים ולסטודנט שרק צריך מחשב בשביל WORD וכו'. בכתבות אלו יוצגו המפרטים שנוצרו ויוסבר איך לבחור את הפריטים הנכונים לאותה קטגוריה. הסדרה מומלצת לכל מי שלא מנוסה בבניית מפרטים, מי שפוחד שאולי עובדים עליו בחנויות לקנות יותר, ומי שנעזר בחברים כדי שיבנו בשבילו את המפרט.
אם אתם רוצים לבנות מפרט גיימינג עם הביצועים המקסימליים בהשוואה למחיר, הגעתם למקום הנכון.
כיום הרבה חברות טכנולוגיה מציעה הרבה מוצרים בכל תחומי החומרה למחשב ואנשים מנסים לבנות מפרט למחשב שבעבור המחיר שהם משלמים ייתן את הביצועים המקסימליים ככל האפשר למחיר. אך הבעיה היא שהמגוון הרחב של דגמים לכל חלק במחשב עלולה לבלבל את הצרכן ולגרום לו לשלם אף יותר בשביל ביצועים סבירים. על מנת למנוע בלבול זה, הנה מפרט של מחשב שאת כל חלקיו ניתן להשיג בארץ, שיספק ביצועים מקסימליים למחיר של 6300 שקל בלבד. במהלך הכתבה תוכלו לדעת כיצד לבחור את הפריטים הטובים, על מי אפשר לסמוך ואיך חושבים קדימה וכך חוסכים הרבה כסף בטווח הארוך.
לוח אם
לוח האם שנבחר הוא Asus Prime X470-PRO, לוח האם תומך במעבדים מסדרת Ryzen היות וסוגו הוא AM4. לוח האם הוא מבית ASUS, בעל Chipset של X470: ה-Chipset הכי טוב מסדרת AM4, הנותן שליטה ברמה הכי גבוהה על המעבד, מאפשר להגביר את התפקוד מעבר לרגיל (OVERCLOCK) ותומך בשני כרטיסי מסך שמחוברים ב-PCIE 3.0 בשני חיבורים שונים, יחד עם מקום לארבעה כרטיסי זיכרון (RAM). על לוח האם מאוד חשוב להשקיע מכיוון שלהחליף אותו מאוד קשה ומורכב. לוח האם בגודל Full-ATX, והוא תומך ב-AURA – מערכת המאפשרת לשליטה על נורות ה-RGB בסנכרון, מה שמשפר את מראה המחשב מבפנים. דגם זה מאוד מומלץ היות והוא נותן את הביצועים הכי טובים בהשוואה למחיר מבין המבחר בארץ. ניתן להחליף את הדגם בדגם אחר, אך צריך לשים לב לכמה דברים: המעבד צריך להתאים ללוח, הלוח צריך להתאים למארז וללוח צריך להיות כמה שיותר חיבורי PCIE 3.0, או בקיצור- כאב ראש מאוד גדול. כמות החיבורים הגדולה תאפשר להוסיף כרטיסים בעתיד ולשדרג את המחשב. רבות הפעמים בהם לחזק את המחשב משתלם יותר מלהחליף אותו, אם המחשב לא מצליח לעמוד ביכולות העיבוד הגרפי למשחקי מחשב, אפשר להוסיף כרטיס למחשב, או להגביר את התפקוד של הכרטיס או המעבד באמצעות OVERCLOCK, במקום לקנות מחשב חדש. החשיבה קדימה מאוד חשובה כאשר בונים מחשב, כדי שיישאר רלוונטי כמה שיותר זמן.
מעבד
המעבד הנבחר הוא AMD Ryzen 5 2600. למעבד יש 6 ליבות של 3.4GHz והוא מסוגל להגיע עד 3.9GHz לליבה. הספק המעבד הוא 65W והמעבד יצא רק לפני שנה, כך שהוא לא יותר מדי ישן. השאלה "למה לא אינטל?" נשאלת רבות כאשר מעבד זה נבחר. התשובה לכך היא שהמעבד יותר זול ונותן ביצועים שווים בהשוואה למעבדי אינטל i5 דור 9. בהשוואה שנערכה באתר UserBenchmark, התגלה שמעבד i5 9400F יתפקד טוב יותר מהמעבד שנבחר ב-4% יותר (זניח ביותר), כאשר מחירו של המעבד מבית אינטל עלול להיות גבוה ממנו במאה שקלים ויותר, וכל זאת כאשר מהירות החישוב של 32 פעולות בו-זמנית תהיה מהירה יותר ב-36% במעבד שנבחר! ולכן השאלה פה היא לא "למה לא אינטל?" אלא "למה לא AMD?", מעבדי AMD מומלצים ביותר.
קירור מעבד
קירור המעבד שנבחר הוא H100i Pro מבית CORSAIR. מדובר בקירור מים מומלץ ביותר. הבחירה בקירור נוזלי הינו מעשה חכם מכיוון שאין בעיה של התאמה של הרדיאטור למארז, היות והגודל שלו יחסית סטנדרטי. לעומת זאת, בקירור אוויר צריך לשים לב לגובה הקירור, מחשש שיהיה גבוה מדי למארז וזרימת האוויר לא תהיה מספקת. בנוסף, גודל המארז שנבחר, אותו נראה בהמשך, הוא mid-tower. בגודל זה נפח האוויר שנמצא במארז יותר קטן מאשר במארז גדול יותר (full-tower), ונוצרת בעיה שטמפרטורת האוויר גבוהה יותר, מה שמחמם את חלקי המחשב יותר. דבר זה מאלץ קירור חזק במארז שיעביר את האוויר מהר יותר מחוץ למארז. בעיה זו מאוד זניחה בקירור נוזלי. ניתן לשנות את הקירור אך צריך לשים לב שהקירור מתאים למעבד בהתאם ל-Chipset.
כרטיס גרפי
כרטיס הגרפי הנבחר הוא Dual GeForce GTX 1660 Ti מבית ASUS. חברת NVIDIA הכריזה לא מזמן על כרטיסי מסך חדשים, מה שגרם להורדה במחיר של הכרטיסים הישנים. היות ולא רצוי לקנות כרטיס ישן, ולא רוצים לשלם מחיר מופקע על כרטיס חדש, יש כרטיס אחד שנפל בין הכיסאות: ה-1660Ti. כרטיס זה לא ישן בכלל, ובכלל לא פראייר. לפי האתר UserBenchmark, הכרטיס שנבחר חלש ב-15% בלבד באיזור הכללי מול ה-RTX 2060. למרות ההפרש, כרטיס זה נבחר מכיוון שהפרש המחירים כיום בין שני הכרטיסים עומד על כ-700 שקלים. הפרש מחירים כזה גדול לא מצדיק 15% ביצועים כללים. ולכן, הכרטיס שנבחר הוא אידיאלי בביצועים שהוא נותן ביחס למחיר. הכרטיס עם שני מאווררים, ובעל האפשרות ל-OVERCLOCK. העובדה שהוא עם 2 מאווררים חשובה ביותר. האצת העבודה של כרטיס המסך בעתיד תביא להתחממות מאוד גדולה מצידו וככל שיש יותר גופי קירור, כך הכרטיס יוכל להתקרר מהר יותר, לכן ניתן יהיה להאיץ אותו אף יותר מהרגיל בלי חשש לשרוף אותו או להביא אותו לטמפרטורות קיצוניות. ניתן לשנות את דגם הכרטיס אבל חשוב לשים לב למספר המאווררים שיש לו, ולעובדה שהוא יכול לעשות OVERCLOCK, היות וה-OVERCLOCK יאריך בהרבה את הרלוונטיות של המחשב לשחק משחקים וזה מאוד חשוב.
זכרונות
הזכרונות שנבחרו הן Ballistix Tactical Tracer DDR4 מבית Crucial. הזיכרון הוא יחיד בעל 16GB RAM ,מהירות של 3000MHz ותאורת RGB. נבחר זיכרון אחד של 16GB ולא שניים של 8GB מכיוון שה-16GB ייתן מקום בעתיד להוסיף עוד 3 כרטיסים מאותו הסוג ולהגיע עד 64GB RAM, בעוד שני הזכרונות של 8GB יתפסו 2 חיבורים וייאפשרו רק עד 32GB RAM זיכרון בעתיד. מחירם של כרטיס אחד של 16GB RAM ושניים של 8GB RAM עולים אותו דבר, אך הם משפיעים רבות לטווח הארוך לגבי ביצועי המחשב בעתיד. ניתן לשנות את דגם הזיכרון אך רצוי לקחת 16GB ראם במינימום ולא פחות. בנוסף, צריך לשים לב למהירות הזיכרון: במעבדי אינטל מהירות הזיכרון לא משפיעה יותר מדי, אך במעבדים של AMD מהירות הזיכרון מאוד חשובה. זאת אומרת שאם לוקחים מעבד של אינטל אין בעיה ללכת על 2400MHz וליהנות מביצועים טובים, אך במעבדים של AMD צריך לפחות מהירות של 3000MHz.
ספק
הספק הנבחר הוא RM750x 80+ Gold Modular מבית Corsair. לספק יש הספק של 750W והוא מודולרי. ניתן לשנות את דגם הספק אך רצוי להשאיר אותו במינימום של 750W. החישובים מראים ש-750W זה המינימום שצריך על מנת לתת חשמל ללוח האם, לשני כרטיסים גרפיים (למקרה של שדרוג עתידי), למעבד ולקירור המעבד ולהישאר עם מעט הספק במידה ונרצה לעשות OVERCLOCK. חשוב שהספק יהיה בעל תגית +80 GOLD, תגית המראה שהוא יעיל ב-90% בממוצע לא משנה כמה עומס יש עליו. בנוסף, יש לשים לב שהספק יהיה מודולרי. דבר זה אומר שהכבלים שמחוברים אליו ניתנים להוצאה אם לא צריך אותם. אם הספק לא יהיה מודולרי, דבר זה יפגע במראה של המחשב, וזה לא מומלץ.
מארז
המארז שנבחר הוא Carbide SPEC-OMEGA Tempered Glass מבית Corsair. המארז שנבחר הוא Mid-Tower, נראה טוב למראה, ובעל חלון צדדי מזכוכית חזקה. החלון הוא מאוד קריטי מכיוון שהזיכרון, הקירור ולוח האם בעלי RGB, ולהסתיר אותם יהיה בזבוז. ניתן לשנות את המארז אך רצוי להשאיר את גודלו במינימום של Mid-Tower. קטן יותר מזה יפגע בביצועים של המחשב- לא יהיה ניתן לשדרג אותו עקב מחסור במקום, לתקן ולשאוב אבק ממנו יהיה מסובך, והגודל לא עוזר למראה של המחשב המפואר שנבנה כאן.
אחסון
החלוקה של האחסון הגיונית: SSD מהיר עליו תהיה מערכת ההפעלה כדי שתפעל מהר, וכונן קשיח של 2TB עם אמונה שלא ימות באמצע. מניסיוני האישי, הכוננים מסוג Barracuda מבית Segate לא מחזיקים מעמד בכלל. לכן הייתי ממליץ על הכוננים של WD, עם דגש על WD Blue ו-WD Black. אני משתמש בכונן WD Black והוא מחזיק מעמד כבר 5 שנים! מספר מאוד מכובד. ה-SSD צריך להיות מינימום 240GB בגלל שתי סיבות: הסיבה הראשונה היא שזה הגודל הסטנדרטי הכי קרוב ל-128GB, כאשר 128GB זה קצת מדי למערכת ההפעלה ולתוכנות נוספות. צריך לזכור שעל כונן C נשמרים גם קבצים נוספים שהתוכנות ממקמות שם שנחוצים לתפעול שלהם, בנוסף לתוכנות שרצוי שיהיו על כונן זה יחד עם מערכת ההפעלה. הסיבה השנייה לגודל כזה היא שעל כונן זה רצוי לשמור מרווח בטיחות של אחסון, מתחת ל-35GB של שטח פנוי המחשב ייתקע, יקרוס, ולא יאפשר תפקוד נקי ויעיל. את סוג הכוננים אפשר לשנות, אפשר לעשות שה-SSD יהיה NVME או M.2, מה שיקנה לו מהירות הרבה יותר גדולה. אך יש לשים לב שמערכת ההפעלה צריכה להיות על כונן מהיר ככל האפשר על מנת לתת ביצועים חלקים, ולכן ה-SSD הוא המינימום הנחוץ לכך. בנוגע לכונן הקשיח המכיל את הנתונים האישיים והתוכנות – אפשר להתפרע, השמיים הם הגבול! הגודל 2TB נראה הכרחי היום מכיוון שכיום 1TB לא מספיק לרוב האנשים – גם התמונות וגם המשחקים הכבדים צריכים מקום אחסון. 2TB לכונן האישי מומלץ ביותר ורצוי לא לקחת פחות מכך.
סיכום
ניתן לראות שבחלקים היקרים כמו לוח אם וכרטיס גרפי, אסוס מצילה אותנו ומספקת לצרכן חלקי מחשב בעלי RGB במחירים סבירים וביצועים טובים. בנוסף, התמיכה ב-AURA תיתן שליטה על חלק מהצבעים ולא תיתן להם להשתולל ברנדומליות. אסוס נותנת את האפשרות לקבוע מה הדפוס של ה-RGB בכל הפריטים המחוברים ללוח אם שבעלי ה-RGB שתומכים בAURA. דבר זה מעצים את המראה של המחשב בכך שהוא מקנה לו יופי וכוח ביחד – לוח האם המואר, הזכרונות המוארים, וקירור המעבד הנוזלי, לצד הכוח של מעבד ה-Ryzen של AMD ,וכוח כרטיס ה-1660Ti של NVIDIA וכל זה בנוסף לעובדה שגם הכרטיס וגם המעבד ניתנים להגברת הכוח החישובי שלהם לקבלת ביצועים מקסימליים (OVERCLOCK). בנוסף, מדובר פה בחשיבה קדימה כאשר לוקחים ספק של 750W שייתן אפשרות להוסיף עוד כרטיס גרפי בעתיד. דבר זה יחסוך כסף היות ולא יהיה צורך להחליף את המחשב אלא לחזק אותו, מה שיאריך לו את תוחלת החיים מ-3 שנים ל-5 שנים בהם יוכל להריץ משחקי מחשב בעתיד.
את המפרט ומפרטים דומים ניתן להשיג מהלינק הזה, חלק מהחלקים המוצגים הינם PBA שמסמל קיצור של Powered By Asus. המטרה של חברת אסוס היא ליצור מפרטי מחשב שיתנו ביצועים מקסימליים למחירים המשתלמים ביותר. מפרטי PBA זכו כבר מעל ל-3000 פרסים והם בונים מפרטים בכל הגדלים, בין אם זה מחשב קטן ופשוט עד למחשבי ענק.