עם שק אינסופי של מטבעות, ג'ויסטיק ארקייד וטרופית, אני מוכן לחזור לילדות עם Capcom Arcade Stadium
תנו לי לקחת אתכם לשנות התשעים במרכז. אם הייתם ילד רמת-גני כמוני, ידעתם שהארקיידים הכי שווים נמצאים בתל אביב, ספציפית בשני מקומות, מגדל האופרה ודיזינגוף סנטר. ההורים שלכם נותנים לכם 50 שקל ואתם משחקים עם אחיכם או חברים בשלל ענק של מכונות עם אורות ניאון בכל מקום, מוזיקה של שנות התשעים ורעש עוצמתי של המשחקים. זו חוויה אדירה שילדים היום פשוט לא יכירו ונראה שזה מה ש-Capcom Stadium Arcade מנסה איכשהו לשחזר. בואו נגלה אם הצליח.
חשוב שתדעו כבר עכשיו ש-Capcom Stadium Arcade מתפקד מאוד דומה ל-Zen Pinball. אתם יכולים להוריד את המשחק ואת Ghosts n' Goblins שחינמי ומשחק הבסיס מגיע עם 1943:The Battle of Midway אבל כל משחק נוסף תצטרכו לרכוש בנפרד במספר דולרים או ב-3 חבילות (שלושה עידנים) של כ-50 שקלים כל אחד, או שתקנו פשוט את כל השלושה בכ-120 שקלים. בהתחלה לא הייתי מרוצה מהקנייה הנפרדת הזו אבל זו דרך טובה לאפשר לשחקנים לבחור את המשחקים שהם אוהבים מאשר להכריח אותם לקנות את כל החבילה בשביל מספר משחקים ספורים.
ספריית המשחקים של Capcom Arcade Stadium, שמחולקת לשלושה עידני ארקייד, היא:
Dawn of the Arcade (1984–1988)
- Vulgus
- Pirate Ship Higemaru
- 1942
- Commando
- Section Z
- Trojan
- Legendary Wings
- Bionic Commando
- Forgotten Worlds
- Ghouls 'n Ghosts
Arcade Revolution (1989–1992)
- Strider
- Dynasty Wars
- Final Fight
- 1941: Counter Attack
- Mercs
- Mega Twins
- Carrier Air Wing
- Street Fighter II
- Captain Commando
- Varth: Operation Thunderstorm
Arcade Evolution (1992–2001)
- Warriors of Fate
- Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
- Super Street Fighter II Turbo
- Armored Warriors
- Cyberbots: Full Metal Madness
- 19XX: The War Against Destiny
- Battle Circuit
- Giga Wing
- 1944: The Loop Master
- Progear
זה ליין משחקים מעולה שכולל קלאסיקות כמו Final Fight ו-Strider אבל גם כולל משחקים אהובים שלא זוכים להרבה הערכה כמו Battle Circuit ו-Ghouls n' Ghosts (לא Ghosts N' Goblins) ויש גיוון טוב ממשחקי מכות, ליריות, לפלטפורמה ולקלאסיקות שאפילו אני (בתור מעריץ ותיק של Capcom) לא שמעתי עליהם.
אבל כמה שאהבתי את המשחקים, אני עדיין לא מבין את הרצון לשים 3 גרסאות של Street Fighter 2, בעיקר כשיש משחקים אחרים של הסדרה שהגיעו לארקייד כמו Street Fighter Alpha ועם משחקי מכות אחרים מעולים גם של Capcom שמרגיש שהחברה פשוט שכחה מהם כמו Darkstalkers (1995) ו-Power Stone (1999). כמו כן, לא ציפיתי לראות את המשחקים של Marvel vs Capcom או משחקי ה-Beat ’em Up המדהימים של D&D (שאסור לכם לפספס) בגלל חוסר זכויות יוצרים, אבל למה לא יכלו להביא משחקי ארקייד של כותרי החברה שכן בבעלותם כמו משחק הארקייד Mega Man: The Power Battle (1995) או The King of Dragons (1991) או Super Puzzle Fighter II Turbo (1996), משחק פאזל מדהים שהיה מוסיף עוד ז'אנר למשחקים של הספרייה.
הסיבה לחסרונם אולי בגלל שחלקם נמצאים באוספים אחרים אבל רק לפני שנה קיבלנו אוסף משחקים שכלל את כל משחקי Street Fighter, אז לקבל שלוש גרסאות של 2, הרגיש בזבוז מקום ופוטנציאל, משהו שמורגש לעיתים גם היום עם אופן ניהול הקניין הרוחני של Capcom.
אוסף המשחק מוצג בתור מכונות ארקייד שיושבות אחת ליד השנייה, אתם בוחרים מכונה, מכניסים מטבע עם כפתור הג'ויסטיק ומתחילים לשחק. אתם יכולים לשחק במצב הזה, מול מכונת ארקייד, חוויה די מגניבה שאהבתי בגלל שגדלתי על זה, אבל שחקני אימולטורים שמעדיפים לראות רק את המסך, יכולים להגדיר תצוגה רגילה וגבולות שחורים או עם ציורים שעדיין מספקים חווית ארקייד מסוימת.
אפשר גם להטות את התצוגה על הצד, משהו שלא רלוונטי למשחקי מכות ופלטפורמה אבל זו אופציה נחמדה לכל משחקי היריות ממבט עליון, ככה ששחקנים שאוהבים משחקי יריות משמאל לימין במקום מלמטה למעלה, יוכלו לשחק איך שהם רוצים.
יש גם 2 מצבי משחק נוספים תלויי רשת שיאפשרו לכם לנצח אתגרים שהציבו משתמשים אחרים ולנסות להשיג את הניקוד הטוב ביותר במשחק כדי לעמוד בראש הטבלה.
כמו כן, בשביל לחזק את חווית הארקייד, המשחקים תומכים בשלט ג'ויסטיק ארקייד במקום שלט קונסולה רגיל. אין בבעלותי שלט ארקייד אבל אין ספק שהמשחק גרם לי לרצות אחד כזה רק בגלל אופן התצוגה, כדי להשלים את החוויה. רק חסר התאמה ל-VR, וחזרתי 25 שנה אחורה).
מבחינת שליטה עם השלט, היא די טובה. כל הכפתורים מגיבים מהר וחלק, וכמובן יש אפשרות להגדיר מחדש את כל הכפתורים להתאים לסגנון שלכם. אבל מה שהשלט גם נותן מעבר לכפתורים הבסיסים זה שליטה על המשחק עצמו. אתם יכולים עם השלט לבצע שמירת מצב (Save State) כמו באימולטורים או להריץ אחורה מספר שניות את המשחק כדי לשנות טעות שעשיתם, כמו בטרילוגיית משחקי הנסיך הפרסי וה-Sega Mega Drive Classics. כמו כן, אתם יכולים להאט או להגביר את מהירות המשחק.
אתם גם יכולים לשנות את חוקי המשחק- לתת לדמות שלכם יותר חיים ב-Final Fight, להחליש את היריבים ב-Street Fighter, להוסיף לכם עוד פצצות או יריות ב-1942 או להגביר את כמות האויבים וההתקפות שלהם ב-Ghosts n' Goblins בשביל מזוכיסזם מוגבר. כל משחק עם אפשרויות "שבירת חוקים" משלו על מנת לעשות אותם יותר ידידותיים לשחקנים צעירים יותר או קשים יותר בשביל שחקנים שניצחו אותם בארקייד ומחפשים אתגר חדש.
משהו שאני מרגיש צורך לשבח זה מערכת התפריטים שמסבירה נהדר את השליטה במשחקים והאופציות השונות, כמו כן, כוללת מדריך עבור כל משחק עם פירוט השליטה, המהלכים המיוחדים והדמויות. זה עוד תוסף קלאסי שמזכיר את העידן של חוברות מפורטות בקופסאות של משחקים שרק שחקנים ותיקים מכירים ומתגעגעים אליו בעידן חסר החוברות של היום.
כל זה עם כמות נהדרת של אופציות התאמה אישית, ספריית משחקים קלאסית, ביחד עם סאונד אותנטי מעולה ותצוגה נהדרת, בטוח תמצאו את חווית הנוסטלגיה שמתאימה לכם. כל מה שצריך זה לתלות כמה נורות ניאון, לשים כובע הפוך ולהתחיל לשחק.
סיכום
בזמן שישנם לא מעט אוספי משחקים קלאסים לקנייה, Capcom Arcade Stadium מרגיש יותר מיוחד תודות לתצוגה שתיקח אתכם אחורה לעבר, הרבה אופציות לגיוון המשחקיות ואפילו תמיכה בשלט ארקייד.
הבעיה היחידה של המשחק זו בעיה שלצערי עוד קיימת אצל Capcom היום, הערצה מוגזמת ל-Street Fighter 2 ואלף גרסאותיו, ושכחה טוטאלית של עשרות כותרים מוצלחים אחרים.
מעבר לזה, מדובר בחווית גיימינג רטרו ששווה לכל שחקן ותיק וכל שחקן שרוצה לחוות קצת משנות הארקייד המרהיבות.
Capcom Arcade Stadium סוקר על ה-PlayStation 4 וזמין ל-Xbox One, ה-Nintendo Switch והמחשב האישי.
Capcom Arcade Stadium
ציון סופי - 8.5
8.5
מעולה
למרות אוסף משחקים טיפה מאכזב, מדובר באוסף רטרו מלא בנוסטלגיה, כיף וגיוון