כשחברת Gigabyte הציעה לנו לסקר את לוח הדגל של סדרת הדור השלישי של רייזן לא יכולתי לסרב ומיד קפצתי על ההזדמנות לבדוק את לוח ה-Gigabyte X570 Aorus Master ואת כל מיליון הפיצ'רים והתכונות המעניינות שהוא מציג, שנתחיל?
כששוק לוחות האם ברחבי העולם כבר רווה עד תום בלוחות אם שמנסים להיראות כשונים אבל בסופו של יום זהים אחד לשני בכמעט כל דרך אז כשג'יגבייט פנתה אלינו והציעה לי לסקר את אחד מלוחות האם הגדולים והחזקים שלה, ה-Gigabyte X570 Aorus Master הרמתי קצת גבה אבל לקחתי את ההזדמנות בשמחה בשביל לבדוק איפה כבר הצליחו לחדש או לבלוט.
במסיבת ההשקה של Ryzen Gen 3 חשפה AMD את הצ'יפסט החדש, X570 ואת כל הפיצ'רים שמגיעים איתו על הדרך, כמו PCIe 4.0 ו-AX WiFi וכשרוב לוחות ה-X570 יושבים בטווחי מחירים גבוהים זה מן הראוי שנצפה לפיצ'רים מעניינים וגם הפעם אני שמח להגיד שג'יגבייט לא אכזבה. עם הלוח החדש, תוכלו למצוא לוח מרהיב ביופיו, תכונות DDR4 A-XMP, חריצי PCIe 4.0 ומספר רב של חיבורי M.2 עם גוף קירור מסיבי. לפני שבאמת נתחיל להתעמק לתוך הביקורת כדאי שקצת נפתח את כל הסיפור של Ryzen והעלייה שלו בפופולריות ברחבי העולם בשנה וקצת האחרונה.
כמו שאמרתי למעלה, השחרור של Zen2 (שם קוד 'Matisse') הצליח לערער במיוחד את מעמד הכוחות כשהוא מביא ליין חדש של מעבדים המתחילים ממעבדים משושי ליבות לשוק המיינסטרים כשהם עולים למתומני ליבות ואף לבעלי 12 ו-16 ליבות זה כמעט מטורף לחשוב שכל זה הושג על ידי AMD בזמן של כמה, שנתיים וקצת? ברור, ההשקה הראשונית של Zen ומעבדי הרייזן הראשונים הייתה, איך נגיד זאת, פחות מאופטימלית.. בין אם זה היה בגיימינג או * שיעול * RAM * שיעול * אבל ככל שהזמן התקדם יותר ויותר אנשים התחילו לסמוך על AMD ולשקול את המעבדים שלה לבנייה הבאה שלהם. כש-AMD השיקה את ארכיטקטורת Zen+ בעיות התאימות של הזיכרון כמעט ונעלמו וכמובן עם ההשקה של הדור השלישי וארכיטקטורת Zen2, הכלובים נוערו שוב עם ליין-אף של סדרת מעבדים חזקה במיוחד ותחרותית עוד יותר לענקית הכחולה אינטל.
לכן, במידה ואתם הולכים עם מעבד מסדרת ה-3000 אתם מן הראוי צריכים לחפש לוח אם איכותי עם כל החדש והדנדש מבחינת הפיצ'רים וכשה-X570 Aorus Master מבוסס על צ'יפסט X570 באופן טבעי הוא גם יורש את התכונות והפיצ'רים שלו. תושבת ה-AM4 מספקת תמיכה אקסטנסיבית של זיכרון ופיצ'רים מודרנים שכבר התרגלנו לראות כמו USB 3.2 Gen 2 וחיבורי NVMe 1.3 מבוססי M.2 עם תמיכה ב-PCIe 4.0 וכמובן חיבורי PCI-Express Gen 4.0 לכרטיסים הגרפיים. קצת מידע יבש לפני שנתחיל, כשהוא מגיע בקטגוריית ATX בגודל של כ-30.5 ס"מ על 24.4 ס"מ ומחוזק ברזל בחריצים על מנת להחזיק את הכרטיסים הכבדים שכולנו אוהבים לקנות הלוח מציג גם את קודאק ה-Realtek 1220 שנבנה במיוחד עבור סטרימרים עם SNR מהמובילים בתעשייה בגודל 113-dB ומצורף ל-DAC האיכותי מבית Sabre, ה-ESS SABRE9118 HD.
בנוסף על כך, הלוח מגיע מצוייד עם חיבור אינטרנט נוסף מסוג realtek 2.5G ואף בקר רשת מסוג I211 Gigabit Ethernet. לא יכולנו לקרוא ללוח הזה לוח דגל מבלי לפחות לראות חיבור Wifi במערכת וגם פה הדאגות שלנו טופלו ואף יותר כשמדובר במתאם ה-AX200 מבית אינטל עבור תקן ה-WiFi 6 היוקרתי שבאופן תיאורי מסוגל לשדר מידע במהירות של עד לכ-2400Mb/ps. בסך הכל הלוח עצמו מגיע עם כמות מדהימה של פיצ'רים והוא ייראה מדהים בכמעט כל בנייה שתשימו אותו בה.
תשלבו את הלוח הזה עם אחד ממעבדי ה-3000 של AMD ואתם תופתעו בצורה נעימה במיוחד לראות מה הלוח הזה מציג לכם, עכשיו כשכיסינו הכל בואו וניכנס באמת לעומק הביקורת הזו, מוכנים?
פרקי הביקורת:
- מבט חיצוני והפתעות בתוך הקופסא
- תוכנות ועזרים
- ביצוע Overclock
- מבחני ביצועים
- דברים אחרונים וסיכום
מבט חיצוני והפתעות בתוך הקופסא
כשמוציאים את הלוח מהחבילה ניתן לראות את כל שאר הפיצ'פקאס שאנחנו מקבלים מהחברה כמו 4 כבלי SATA , שני חיישני טמפרטורה, שני כבלי הארכה לתאורת RGB, כבל G-connector, אנטנה לאינטרנט אלחוטי, שתי רצועות סקוץ' ממותגות Aorus, סט מדבקות ממותגות Aorus, דרייברים ותוכנות דרך דיסק התקנה ומדריך למשתמש.
מבחינת שפת עיצוב זה נראה שג'יגבייט שמרה על אותה סכמת צבעים נטרלית כמו שראינו על לוח ה-Z390 AORUS Ultra כשאתם מקבלים PCB שחור לחלוטין עם נגיעות של אפור וכסף פה ושם ברכיבים עצמם. בשונה מאחיו מהחזית הכחולה ג'יגבייט שינתה פה את הצבע של הכיסויים התרמים של חיבורי ה-M.2 מאפור לשחור מה שלדעתי הייתה החלטה טובה מאוד כשהיא תורמת משמעותית לנטרליות ולאלגנטיות של הלוח.
נתמקד הפעם באזור התושבת של המעבד כשכמובן כמו שציינו למעלה, מדובר פה בתושבת AM4 מבית AMD האדומה כשהיא תומכת גם במעבדי הדור השני של Ryzen וגם כמובן מעבדי הדור השלישי העדכניים. ג'יגבייט משתמשת בעיצוב מעברים Infineon דיגיטלי חדש לחלוטין (14 – 12+2)עבור העברת חשמל כשמדובר בעיצוב העדכני ביותר הן בבקר ה-PWM ורכיבי ה-MOSFET החדשים ביותר מבית PowlRstage מדגמי IR3556. בקצה השמאלי העליון של הלוח נוכל למצוא שני חיבורי 8-פינים מסוג EPS מוגנים בשלדת מתכת כשרק אחד הכרחי עבור תפקוד הלוח אבל החברה ממליצה על 2 עבור שימוש יותר יציב כשתנסו לבצע OC.
נעבור לחטיבת הזכרונות כשאנחנו רואים 4 חריצים מחוזקי מתכת המסוגלים לתמוך במהירות של עד לכ-4400MHz (לא באופן ישיר מהמפעל, יש צורך בביצוע OC). מעל החריצים נוכל למצוא את מחבר המאוורר למעבד, מחבר מאוורר אופציונלי נוסף, בקר מתח, מיקרופון עבור זיהוי רעשים (נסביר יותר לעומק בקרוב), חיבור 4-פינים סטנדרטי עבור תאורת RGB וחיבור 3-פינים עבור תאורת ARGB. לאורך הקצה הימני של הלוח נוכל למצוא כפתור הדלקה גדול, כתפור ריסטרט קן יותר, שני מקשי dip, חיבור ה-24 פינים לחשמל ועוד 3 חיבורי 4-פינים למאווררים שונים. מקש ה-dip העליון מאפשר לבטל או לאפשר את מצב ה-Single BIOS כשהמקש התחתון ייתן לכם את האפשרות לעבור בין ה-BIOS הראשי למשני.
בחטיבה התחתונה של הלוח אנחנו מוצאים מחבר Thunderbolt וכ-6 חיבורי SATA 6GB/s המכוונים בזווית 90 מעלות. מיד לידם יושב מפזר החום על הצ'יפים המציג לוגו עצום של AORUS ומאוורר ייעודי לקירור אקטיבי של הצ'יפים לידו. באופן די משמח אתם תוכלו למצוא מאווררים פעילים בכמעט כל לוח X570 אך משהו שממש חשוב לציין הוא תעדכנו את הביוס שלכם. שרק פתחתי את הלוח המאוורר צרם בצורה לא נעימה לחלוטין והשמיע רעש בלתי נסבל עד כדי כך שחשבתי להפסיק את הסקירה כי לא יכולתי לשבת ליד הלוח בשקט אבל לאחר בירור יותר מעמיק במהלך חודש יוני הוציאה ג'יגבייט עדכון ביוס שפתר את הבעיה עם הלוח הספציפי הזה. במחקר יותר מעמיק התגלה שיש עוד המון לוחות שסובים מרעשים מהמאווררים הקטנים וחשוב שתבדקו האם עדכון ביוס שיצא מהיצרן תיקן זאת.
מבחינת חריצי הרחבות נוכל למצוא בלוח שלושה חריצי PCI-Express 4.0 בעלי רוחב פס של 16 נתיבים כל אחד וחריץ PCIe בעל נתיב אחד. חשוב לציין שהחריצים הללו ירוצו בתקן PCIe 4.0 רק במידה ותתקינו מעבד Ryzen מהדור השלישי, במידה ותתקינו מעבד מהדור השני החריצים ירוצו בתקן 3.0. אומנם הלוח תומך בתקני SLI ו-Cross-Fire אבל חשוב לציין שבמידה ותכניסו 2 כרטיסים לתוך הלוח הם ירוצו במהירות של x8 במקום x16 במידה ורק אחד היה מחובר.
הלוח אף מציג 3 חיבורי PCI-Express 4.0 M.2 המגיעים עם כיסויים מפזרי חום מובנים באמצעות פד תרמי. 2 מהחיבורים תומכים בכונני M.2 עד לאורך של 110 מ"מ בעוד שהשלישי הינו חיבור M.2 2280 התומך בכונני M.2 עד לאורך של 80 מ"מ.
כשאנחנו מסתכלים על החיבורים האחוריים אנחנו יכולים לראות שכמובן מדובר בפלח מובנה מראש על הלוח על מנת להקל על חווית הבנייה. כשאנחנו מסתכלים משמאל לימין אנחנו יכולים לראות כפתורי Q-Flash (עבור עדכון BIOS), כפתור ניקוי CMOS, חיבורי אנטנת ה-WiFi, כ-4 חיבורי USB 2.0, כ-2 חיבורי USB 3.0, כ-4 חיבורי USB 3.1 Gen 2 (חיבור אחד Type-C), חיבור רשת 1 GbE LAN , חיבור רשת נוסף 2.5 GbE LAN וחיבורי האודיו הסטנדרטיים המצופים זהב.
אם נהפוך את הלוח נתברך לשלום על ידי פלטת מתכת שחורה גדולה שלא רק שהיא מוסיפה ליציבות ולעמידות של הלוח היא אף מתפקדת כמפזרת חום אחורית על מנת לשמור את הרכיבים קרירים ונעימים בנוסף למפזרי החום המובנים על הלוח.
תוכנות ועזרים
אני חייב להגיד שאני אישית לא אוהב להתעסק המון עם תוכנות נלוות על מנת לשלוט בשאר הרכיבים במערכת שלי אבל עד כמה שצריך להתעסק אני חייב לשבח את ג'יגבייט שהפכו את חווית השימוש לנעימה עד כמה שאפשר בעזרת תוכנת ה-APP Center שלהם שדרכה תוכלו להוריד את כל הדברים הנדרשים עבור לוח האם שלכם.
התוכנה הראשית הינה EasyTune, דרכה אתם יכולי לכוונן באופן מלא את המערכת שלכם שלכם כמו קצב מאווררים וכד'. מבין האופציות בתוכנה קיימת האפשרות לבצע OC למעבד דרכה אבל אני לא הייתי ממליץ עלייה והייתי משתמש בתוכנה האישית של AMD הקרוייה Ryzen Master המציגה את המידע האמין והמדוייק ביותר בנוגע למעבד שלכם. EasyTune מאפשרת לכם לבצע OC לזכרונות שלכם אך גם שם הייתי ממליץ להשתמש ב-Ryzen Master במיוחד כשזה מגיע לכוונון מתחים ונתונים עדינים במערכת שלכם.
עבור שליטה בתאורת ה-RGB תוכלו לפתוח את תוכנת RGB Fusion הידועה (ולא לרוב לטובה) המציעה לכם שליטה מלאה על הרכיבים השונים במערכת שלכם (באמצעות חיבורי התאורה בלוח) ועל הלוח עצמו והתאורה בו.
ביצוע Overclock
למרות שבסקר שנערך לאחרונה במספר אתרים ברחבי העולם נמצא שרוב די מוחלט של רוב המשתמשים לא מבצעים OC רציני אם בכלל למעבדים שלהם כשזה מגיע לחטיבה של אינטל אך כשעיניים הופנו על AMD הופתעתי לגדול הבדל די משמעותי בין החברה הכחולה לחברה האדומה ובפרט הצרכנים השונים כשהמשתמשים האדומים נוטים לבצע ולדחוף את המעבדים שלהם הרבה יותר מהמשתמשים הכחולים. לשמחתי המעבד שאיתו יכולתי לבדוק את הלוח הינו מעבד הדגל של הדור השלישי מבית AMD, ה-Ryzen 9 3900X המגיע בתדר בסיס של 3.6GHz ומציג תדר בוסט של 4.6GHz לרוב לליבה אחת או 2 במקסימום.
לאחר המון בדיקות ומבחני יציבות הצלחתי לייצב את המעבד בתדר של 4.4GHz לכל 12 הליבות כשהוא יושב על טמפרטורה של כ-89 מעלות. הן הקירורים הפסיביים והן הקירורים האקטיביים שעל לוח האם עשו את העבודה שלהם באופן פנטסטי והשאירו את הצ'יפסט, ה-VRM ואת שאר הקבלים במערכת קרירים ומתפקדים באופן אופטימלי.
מבחני ביצועים
על מנת שנוכל לבדוק באופן כולל את לוח האם החלטתי להריץ אותו במספר רב ככל האפשר של מבחנים המדמים עומס סינטטי, עומס בחיים האמיתיים ואיך אפשר שלא, גיימינג.
למען גילוי נאות למטה תוכלו לראות את המפרט של מערכת הבדיקה.
- מעבד: AMD Ryzen 9 3900X
- לוח אם: Gigabyte X570 AORUS Master
- זיכרונות: 16GB XPG Spectrix D41 3200MHz
- כרטיס גרפי: Gigabyte GeForce RTX 2060 Gaming OC
- אחסון: XPG SX8200 Pro 512GB
- גוף קירור: Antec C400
- ספק כח: Corsair RM650X
התוכנות איתן התבצעו המבחנים: PCMark 10, PCMark 8, SiSoftware Sandra, CINEBENCH R20 ו-3DMark.
דברים אחרונים וסיכום
כפי שזה נראה, לאינטל אין שום דבר בקנה עד שנת 2020 ואין ספק ש-AMD ידעה זאת כשהיא השיקה את מעבדי הדור השלישי ובפרט את X570. כשהם לרוב יותר טובים מלוחות ה-Z390 שאמורים להיות שווי הערך שלהם מהחזית הכחולה זה מראה כי AMD בהחלט למדה מתקופת השקט שהייתה לה בשנים האחרונות והמאזניים מתחילות כבר ליטות הרחק מאינטל גם כשזה מגיע לשוק הדסקטופ.
כשהוא מגיע עמוס פיצ'רים בין אם זה PCIe 4.0 הן בכרטיסים הגרפיים והן בחריצי ה-M.2, חיבוריות WiFi 6 שני חיבורי אינטרנט קווי, ממשק BIOS משני למקרה הצורך, קישוריות Bluetooth 5.0 ואחד מהקודאקים הטובים ביותר שיצא לי לראות בתעשיית לוחות האם מבחינת הסאונד,ממשק הביוס נהדר ההופך את כל חווית השימוש לנוחה, נעימה ומובנת לביצוע ועוד הרבה דברים לוח ה-Gigabyte X570 Aorus Master מצליח לסמן וי בכמעט כל דבר, למעט המחיר. כשהוא מגיע בתמחור ממוצע בשוק הישראלי 1800 ש"ח למעשה מדובר בסכום שיכול לכלול מעבד, זיכרונות ולוח אם טובים למדי שייצליחו לענות על רוב הצרכים של המשתמש הממוצע הלוח הזה מתמקם בנישה יוקרתית שיודעת לאיזה צרכן היא פונה.
אין לי כמעט דבר רע להגיד על ה-Gigabyte X570 Aorus Master, איכות הבנייה שלו פנטסטית, הוא החלום הרטוב של כל בונה מערכות (ללא קירור מים מותאם אישית) המגיע עם עשרות פיצ'רים ותכונות נוחות במיוחד ואם אתם בשוק אחר מחשב אדום בתקציב גבוה, אין ספק שאתם צריכים להסתכל על הלוח הזה.
X570 Aorus Master
איכות בניה - 10
עיצוב כללי - 9.5
חיבורים ופיצ'רים - 10
תוכנות - 8
9.4
מעל ומעבר
כשהוא מגיע באיכות בנייה פנטסטית ועמוס בפיצ'רים ותכונות לוח ה-X570 Aorus Master הוא ללא ספק בין הטובים בשוק.