ראיון עם רומן זאיקין מרצה בכיר ללינוקס ואבטחת מידע במרכז להכשרת והשמת עובדים למקצועות ההיי-טק –HackerU.
מאת: נגה בקל מנהלת תוכן ומדיה חברתית ב- HackerU
מהי Linux?
לינוקס היא, במונחים הפשוטים ביותר, מערכת הפעלה. זוהי התוכנה במחשב שמאפשרת ליישומים לגשת להתקנים במחשב כדי לבצע פעולות רצויות.
הליבה של Linux נוצרה על ידי לינוס טורבאלדס, והופצה על ידיו בחינם לעולם. יתרה מכך טורבאלדס אפשר לכל מתכנת בעל ידע וניסיון להוסיף תכנים לליבה אך חשוב לזכור שהמערכת תופץ בחינם. אלפי מתכנתים החלו לעבוד כדי לשפר את לינוקס ולכן מערכת ההפעלה שלו גדלה במהירות אקספוננציאלית.
בגלל שזוהי מערכת שמופצת בחינם לעולם, הפרויקט צבר קהל גדול למדי בקרב מפתחי הליבות.
כמערכת הפעלה פתוחה לינוקס מפותחת בשיתוף פעולה של העולם כולו, כלומר, אין חברה אחת שהיא אחראית בלעדית לפיתוח שלה או לתמיכה מתמשכת. החברות משתתפות בעלויות המחקר ופיתוח המערכת יחדיו. וכך העולם עובר לאט לאט ללינוקס ובעתיד הרחוק יותר, נשכח שהייתה אי פעם מערכת הפעלה מסחרית בשם חלונות.
איך התחלת לעסוק בתחום?
עוד בזמן הצבא הגעתי למחלקה שמתעסקת בשרתי לינוקס. עבדתי כל הזמן מול טכנאים מ- IBM שהיו מאוד מקצועיים וכל הזמן שינו את המערכת שתעבוד על פי צרכיהם. כאשר ראיתי מה אפשר לעשות עם מערכת הסביבה הזאת התפלאתי, כיוון שתמיד ידעתי שלינוקס היא מערכת קוד פתוח אך יחד עם זאת לא תיארתי לעצמי שהמערכת גמישה עד כדי כך. ביצועים ברמה שכזו רק סביבת לינוקס יכולה לספק, סביבת מיקרוסופט אפילו לא מתקרבת לכך. בסביבת מייקרוסופט ישנה רק דרך אחת לביצוע פעולה מסוימת ובלינוקס ישנן כל כך הרבה אפשרויות שמשאירות מקום לדמיון. מאז התחלתי ללמוד ולהתעסק ועם הזמן יצרתי לעצמי מערכת הפעלה שמתאימה לצרכים שלי, מערכת הפעלה פשוטה וקלה שעובדת על מחשבי Arduino – מחשבים קטנים בגודל כף היד אשר מריצים לינוקס.
ספר על ההכשרה שלך
אני מתכנת מגיל צעיר מאוד, כתבתי תוכנות רבות בתחומים שונים ואף יצרתי מערכת הפעלה מבוססת לינוקס לצרכיי האישיים. יש ברשותי את הסמכת האקינג הבין לאומית – "Certified ethical hacker", הסמכה זו מקנה ידע נרחב בשלל תחומי אבטחת המידע וזו אחת מאבני הדרך בתחום המופלא הזה שאני חי את עולמו מידי יום ביומו. כמו כן יש ברשותי את הסמכות הלינוקס Linux Professional institute 1-2 הסמכה זו כוללת את כל תחומי מערכת ההפעלה על בוריה מניהול קבצים והתקנת תוכנות ועד לעריכת הgrub (ה-bios של הלינוקס).
כמו כן יש לי הסמכות בתחום הרשתות של חברת cisco- Ccna, ccna security, ccnp ובנוסף הסמכות בסביבת מיקרוסופט – mcitp ,mcsa ,mcseו- ,mct אשר מקנות ידע בכל מערכות מייקרוסופט ממשתמש ועד לניהול עננים מרובי מערכות הפעלה ושירותים.
בתחום ההייטק לא מפסיקים ללמוד ולכן אני ממשיך ללמוד לקראת ההסמכה הבאה.
אלו עבודות יש בתחום וכיצד יש להתפתח?
אם אי פעם חלמת לעבוד ישירות עם היוצר של לינוקס – לינוס טורבאלדס, אתה יכול להתחיל לעבור בסולם הדרגות של מפתחי הליבה ומתקני השגיאות במערכת. אתה יכול לעבוד כמנהל מערכות בצוותי ה-IT בכל חברת היי-טק בעולם, לנהל שרתים שמשמשים מיליוני משתמשים מדי יום ולקדם ולפתח את הרשת שלך למען תמיכה רחבה יותר ושיפור הביצועים של מערכת ההפעלה שלך. מנהלי רשתות לינוקס להבדיל ממנהלי רשתות מיקרוסופט לא מנהלים מוצר של חברה אלא, אנשי לינוקס לא מוגבלים בהיקף הכלים שעומדים לרשותם. אנשי לינוקס יכולים לעבוד בסביבות שרתי WEB, ענן, שירותי הזרמת וידאו בחברות מובילות, באבטחת מידע ובאין ספור תפקידים נוספים.
מי שהתעניין בלינוקס לאחרונה וודאי שם לב שמרבית שרתי האינטרנט עברו לסביבת לינוקס. בנוסף שרתי האפליקציה והסביבה הווירטואלית לאט לאט פונים לכיוון לינוקס ואפילו המחשב הביתי זכה למערכת הפעלה לצורכי וידאו ואינטרנט מבית היוצר של גוגל מבוססת לינוקס- ChromeOS.
את כל הסביבה הזאת מישהו צריך לדעת לתחזק ולנהל, מישהו צריך להבין איך הכל עובד ולשדרג. היום ניתן למצוא עובדי לינוקס בכל חברה בכל תחום. כל שנותר לך לעשות הוא רק לבחור.
איך ניתן להתכונן לראיון ואילו טיפים מקצועיים אתה יכול לתת למנהל מערכת מתחיל?
במילה אחת – יוזמה, יוזמה ללמוד מחוץ לשעות העבודה תקדם אותך ותפתח אותך במקום העבודה שלך או לחילופין תסדר לך מקום עבודה. נאמר לי מחבר טוב מהתחום -"אני יודע שאם אני מראיין מישהו שאומר לי שיש לו ניסיון מועט בעבודה במרכזי נתונים גדולים, ויחד עם זאת הוא מראה שהוא שאפתן מספיק כדי ללמוד בעצמו, אני מוכן לקחת את הסיכון כדי ללמד אותו את הנקודות של מה שהוא צריך לדעת כדי לעשות את העבודה בצורה הטובה יותר. עדיף לעשות זאת מאשר לקחת מומחה עייף. תן לי מישהו עם יחס טוב ורצון ללמוד, והוא או היא יכולים בדרך כלל ללמוד את מה שדרוש כדי להיות פרודוקטיבי בסביבה שלי".
לכן אומר לכם חברים, מי שיצליח לבצע את כל מטלות הקורס ויעבור את כל המבחנים, אין סיבה שראיון עבודה ידאיג אותו.
אלו קישורים נוספים רצוי שיהיו אצל איש לינוקס?
חשוב מאוד שאיש לינוקס ידע לכתוב סקריפטים ולפתח תוכנה, כיוון שמערכות לינוקס מאוד דינאמיות ומאפשרות למפתחי סקריפטים ותוכנה ליצור פקודות משלהם, להתאים את מערכת הפעלה לצרכים שלהם ואפילו לשנות ולהוסיף רכיבים במערכת. אין זה אומר שעליכם להיות מתכנתים ברמה גבוהה, מספיק שתדעו סקריפטינג בסיסי או תגיעו לתחום עם הרצון ללמוד סקריפטינג.
היום כמעט כל קורס לינוקס משלב בתוכנו תכנות, אחרת תרגישו שהחומר לוקה בחסר, להבין את כל המערכת ולדעת בדיוק מה כל קובץ עושה אינו יעזור לכם אם לא תוכלו להשפיע על המערכת בעצמכם ולגרום לה לעשות כרצונכם. ביצועים מדהימים ורמת השפעה כזו ניכרת ניתן להשיג רק במערכות לינוקס ולכן אני מאוהב בתחום.
מה מעניין ומאתגר אותך?
אין דבר שמעניין אותי יותר מאבטחת מידע ואין דבר כזה אבטחת מידע בלי לינוקס. רק סביבה כל כך דינמית יכולה לעזור לפתח את הכלים הנחוצים לאבטחת מידע. בהחלט מאתגר אותי ליצור שירותים חדשים או תוכנות חדשות על פי צרכי הארגון, ולנסות ליצור בעצמי פתרונות לבעיות קיימות בשוק ההיי טק.
בנוסף לעיסוק בשלל תחומי המחשוב השונים ישנם ספרים רבים שברצוני למצוא זמן ולקרוא, אני בהחלט אוהב ללמוד.
מה השתנה בתחום מאז שהתחלת לעסוק בו?
כמו שניתן לראות לאט לאט העולם מתקדם ללינוקס, רוב הסמארטפונים מבוססי לינוקס, הנתב הביתי שלכם מבוסס לינוקס, חומות האש של Checkpoint וחברות אחרות מבוססות לינוקס ומאפריל 2014 אפילו הכספומטים שינו מערכת הפעלה מחלונות ללינוקס. כל כמה חודשים יוצאת מערכת הפעלה חדשה או עדכון לקודמת. סביבת אבטחת מידע עברה ממערכת ההפעלה BackTrack למערכת ההפעלה Kali Linux.
ועם כל זאת סביבת השרתים של הארגון חייבת להתקדם אחרת פרצות אבטחה חדשות יצוצו ויובילו לאובדן מידע, לכן מנהלי רשתות בסביבת לינוקס לעולם לא עוצרים את עבודתם. העולם מתקדם, תתקדם איתו.
איך אתה רואה את המקצוע בעתיד?
כמעט כל חברת הייטק, כגון – הזרמת וידאו, גופים ממשלתיים, סטארטאפים וחברות אבטחת מידע מניעים את הפרודוקטיביות העסקית שלהם. בליבה של תנועה זו נמצאת מערכת ההפעלה לינוקס וכתוצאה מכך יש הזדמנויות עבודה יוצאות דופן עם שכר גבוה לאנשי המקצוע. העולם מתקדם הלאה לטכנולוגיה גמישה יותר, נוחה יותר ובעלת ביצועים גבוהים יותר.