שילוב מנצח – סיקור המחשב Lenovo Yoga 730-15IKB

ה-Lenovo Yoga 730-15IKB הוא ההתגלמות האחרונה בסדרת ה-Yoga של ענקית הטכנולוגיה Lenovo שמביאה חידוש מרענן, עוצמתי ומפתיע שהופך אותו לאטרקטיבי.

האריזה ומה שבתוכה

קבלתי אריזה יפה וקשיחה עם הכיתוב YOGA בגוון מטאלי אדמדם וקופסה בטקסטורת שיש. בתוך הקופסה הוכנס המחשב עטוף בעטיפת בד, ומתחתיו זוג קופסאות. קופסה אחת עם העט, המעמד וסוללות הדרושות לו וקופסה שנייה עם המטען. האריזה כולה מרגישה יוקרתית מאוד וברמה גבוהה.

המחשב

במבט ראשוני המחשב נראה טוב – גוף המחשב בנוי מגוף אלומיניום בגוון כהה ומרקם מחוספם ויוקרתי. המקלדת בנויה היטב וההקלדה נוחה וטבעית, המקשים ברורים והתאורה האחורית שלהם חזקה וברורה. חיישן טביעות האצבע ממוקם במקום הקלאסי ורק כפתור ההדלקה מוקם בצד המחשב בדומה למחשבי Asus. במבט ראשוני זה נראה כעוד אולטרה-בוק דק וסקסי הדומה לאחרים בשוק כגון DELL XPS למיניהם.

ניתן למצוא הבדל ברור ב-Yoga 730 של Lenovo בעקבות המשקל, המחשב עצמו שוקל לא מעט יחסית לקטגוריה שלו (1.89 ק"ג) ומרגיש כבד יחסית. לעומת זאת בהחלט ניתן לשים לב שיש סיבה למשקל, בעקבות זוג פתחי האוורור האדירים שמוקמו בחלקו האחורי. דבר המרמז על הביצועים הנאים שדחוסים בתוך אריזה מהודרת ודקה זו.

מבחינת מפרט ה-Yoga 730-15IKB בהחלט מרשים עבור אולטרה-בוק בגודל של 15.6 אינצ'. עם מעבד דור 8 של Intel מדגם I7-8550U שמגיע לתדר עבודה של 4GHz בכל 4 הליבות כאשר יש צורך. במעבד ישנו מעבד גרפי מובנה של Intel מדגם Intel Graphics 620 אשר מספק ביצועים נאים של שימוש משרדי ללא גיימינג ברזולוציה של 4K תוך שמירה על חסכון רב באנרגיה. Lenovo ציידו את המחשב עם 16Gb זיכרון עבודה מסוג DDR4 במהירות של 2400MHz. בעבור מטלות ומשימות שדורשות ביצועים הוכנס בפנים כרטיס גרפי נפרד מבית Nvidia מסדרת 10 מדגם GeForce GTX 1050 עם 4Gb זיכרון עבודה גרפי מסוג GDDR5. ה-1050 מסוגל לספק גיימינג חלק ואיכותי ברזולוציה של FHD ברוב המוחלט של המשחקים בהגדרות גבוהות, אך כאשר מדובר על משחקים ברזולוציה של 4K ניכר גמגום ברוב המשחקים והם אינם ניתנים לתפעול. מבחינת אחסון, ה-730 מגיע עם SSD NVME בממשק PCIe בנפח של 512Gb. בנושא הקישוריות המחשב מגיע עם כרטיס רשת מבית Intel התומך בתקן WIFI ac וטווח קליטה נהדר. המחשב לא מגיע עם חיבור Ethernet ודורש מתאם חיצוני. החיבורים על המארז נוחים, מצדו האחד בעל חיבור USB 3.1 מסוג A וחיבור 3.5 מ"מ עבור אוזניות משולבות עם מיקרופון. ובצדו השני חיבור USB 3.1 מסוג A לצד חיבור HDMI ושקע Thunderbolt 3 משולב עם Type C. המערכת כולה מונעת על ידי סוללה גדולה בנפח בינונית של 51.5Wh.

המסך

המסך ב- Yoga 730-15IKB הינו הדבר הבולט ביותר והיפה ביותר במחשב. עם 300cd/m² המסך בוהק ויפה בכל מצב תאורה ואף בחוץ באור שמש. המסך בטכנולוגיית IPS ברזולוציה של 3840×2160 עם צפיפות פיקסלים של 282ppi המספק חדות מרשימה. כמו כן, מדובר גם במסך מגע, התומך בעד כ-10 אצבעות בו זמנית ומכוסה בזכוכית עבה וקשיחה המספקת נוחות לתמיכה ליד בעת כתיבה והשענות עליו. בהחלט ניתן להרגיש כי המסך מחזיר אור בתנאי תאורה שונים, ולכן עבודה עם המחשב בתנאי תאורה חזקים בזוויות מסוימות אינה אפשרית בעקבות החזרה חזקה והשתקפות של הסביבה.

ה-730 ניתן לקיפול של 360 מעלות אחורנית ולתפקד כטאבלט. המסך הקשיח והכבד תורם להרגשת העמידות של המחשב אך מעיק בעת אחיזה ממושכת ביד אחת או בשימוש של מחברת דיגיטלית. הצירים ששולבו קשים ומתנגדים לתנועה. הם מספקים קשיחות למחשב בכל זווית שהם נמצאים בה אך מקשים על קיפול המחשב עד כדי מאמץ יותר מסביר. אני מניח כי הצירים כך על מנת לשמר את מצבם לאורך זמן ושימוש מרובה בפונקציית הקיפול.

העט

ה-Yoga 730 מגיע עם ה-Active Pen 2. עט אלקטרוני עשוי מאלומיניום מוברש מבית ענקית המכשור לציור דיגיטלי Wacom שמספק חווית כתיבה וציור יוצאת דופן. העט תומך ב-4096 רמות לחץ שונות וכמו דומיו בעל 2 כפתורים על גופו הניתנים להתאמה אישית בתפקידיהם. החוד עשוי גומי מוליך ומספק התנגדות כתיבה על ידי חיכוך קל כנגד הזכוכית של המסך ומאפשר הרגשה של כתיבה או ציור טבעיים כמו עם עט על נייר. בנוסף, בקצהו הוסיפו מודול בלוטות' נפרד שעליו כפתור מיוחד הניתן להתאמה אישית. תוכנת השליטה וההגדרה של העט נוחה ופשוטה ומאפשרת להגדיר את הכפתורים בצורה נוחה ואת פונקציות הכפתור בצורה קלה. אני הגדרתי שלחיצה יחידה הינה קומבינציה של Ctrl+z ולחיצה פעמיים מצלמת מסך. המשקל של העט מאוד נוח ומאוזן.

Lenovo שאלו את קונספט החוגה מה-Surface Studio Dial של Microsoft שבאמצעות לחיצה ניתן לקבל תפריט אינטראקטיבי עגול וניתן להתאמה אישית, ועל ידי כך להוסיף מספר רב יותר של פונקציות הנשלפות במהרה על ידי העט מאשר 3 הכפתורים הפיזיים המצויים עליו. העט עצמו מונע על ידי סוללת AAAA עבור הכתיבה עצמה ומודול הבלוטות' מונע על ידי זוג סוללות מיוחדות ודקיקות של שעונים קטנים. הסוללות מספיקות לזמן רב ומכוונות לשימוש רציף של חודשים ללא צורך בהחלפה.

הביצועים

ה-Yoga 730 בהחלט לא חלש בביצועים. המעבד I7-8550U של Intel מספק כוח חישוב מרשים עבור הספק של 15W בלבד. הוא טוחן ללא בעיה ריבוי משימות של עשרות חלונות כרום, וידאו 4K, מצגות, Matlab ואפילו רנדור של Photoshop CC 2019 החדש. גם במצב סוללה לא מאכזב והעבודה חלקה לגמרי. השילוב של זיכרון DDR4 מהיר עם מעבד I7 דור 8 של Intel ואחסון זריז של SSD NVME מאפשרים לו לטפל בכל משימה סבירה+ שהאדם הממוצע יציב לו. התרומה לביצועים גם ניכרת בזכות ה-1050 שלמרות שאין שימוש באפליקציה גרפית הוא לא מכובה ורק פועל ברקע. משמע כאשר פותחים סרטון יוטיוב ברזולוציה 4K ב-60 פריימים לשנייה העומס מתפלג בין המעבד הגרפי המובנה לבין ה-1050. סך הכל ה-730 דואג לספק למשתמש חווית שימוש חלקה ככל האפשר ללא תלות במשימה שהמשתמש הפעיל. למרות זאת, ההשפעה של הפעלת ה-1050 במקביל ניכרת מאוד על חיי סוללה אך על זה אדבר בהמשך.

מבחנים ביצועים

על ה-Yoga 730 הרצתי מספר תוכנות Benchmark פופולריות לשם השוואה למחשבים אחרים בשוק ומדידת הביצועים בתרחישים שונים.

ב-GeekBench המעבד השיג ניקוד מכובד ביותר של 4020 לליבה בודדת וניקוד מטורף של 10197 עבור ריבוי-ליבות. לשם השוואה, מעבד I7-7820HK בתדר עבודה של 4.5GHz קיבל ניקוד של 14400. כך שהביצועים המתקבלים מהמעבד מרשימים מאוד עבור מעבד מסדרת U של 15W בלבד. עבור ה-GTX 1050 ה-Yoga 730 השיג ניקוד יפה של 74333. אין ספק שה-1050 מסוגל לספק ביצועים גרפיים סבירים בהחלט בעבור הרוב המוחלט ביותר של המשתמשים ואף הרבה מעבר. אך משתמשי קיצון המעוניינים להריץ אפליקציות VR או סימולציות גרפיות כבדות לא יהנו מזמן ההמתנה הרב שיקבלו עם מחשב זה.

ב-3DMark הרצתי את Time Spy הרץ על DX12 שמאפשר לבדוק התנהגות טיפוסית תחת משחקים חדשים מבוססי DX12. ה-Yoga 730 השיג ניקוד מרשים של 1876. 60% מהניקוד שדרוש למחשב ממוצע המסוגל להריץ משחקים ב-VR. ככה שבהחלט ניכר שיש ל-Yoga 730 פוטנציאל רב למחשב דקיק וחסכוני זה.

ב-CineBench R15 ה-I7-8550U השיג ניקוד צנוע של 685. יותר מ100 נקודות מתחת לI7-4770K. אין ספק שהמעבד איננו נועד לרנדור כבד או למשימות בסגנון. אך עדיין מסוגל לבצע משימות כאלו בצורה סבירה בהחלט. ה-GTX 1050 השיג 86.6 פיריימים לשנייה, הישג צנוע גם עבור ה-1050 המדובר. שוב ניכר כי המחשב איננו נועד למטרות רנדור כבדות או גיימינג כבד. אך למרות זאת מפגין ביצועים נאים ביותר לכל מטרה של המשתמש הסביר.

את ATTO הרצתי לבדוק את המהירות של ה-SSD NVME תחת חיסכון בסוללה וכאשר מחובר למטען. הSSD NVME של Samsung הגיע למהירויות מדהימות של כמעט 2.7Gbps קריאה ו-1.82Gbps כתיבה כאשר מחובר למטען. בעת בדיקה על מצב חיסכון בסוללה ניכר כי מהירות הקריאה כמעט ונשמרת אך מהירות הכתיבה יורדת ברוב המדדים. למרות זאת ה-SSD מספק ביצועים נהדרים ומהירים בכל תרחיש בכל עת.

תפקוד בגיימינג ומשחקים

בקטגוריית הגיימינג בדקתי מספר משחקים לשם השוואה ויישור קו.

ב-Bioshock Infinite המפורסם ה-Yoga 730 השיג פחות מ-10 פריימים לשנייה ברזולוציה של 4K, גם על ההגדרות הכי נמוכות. וברזולוציה של FHD גם על ההגדרות הכי גבוהות ה-1050 הסתדר יפה והשיג כמעט 60 פריימים לשנייה.

ב-Lara Croft Go המשחק רץ חלק ביותר מ-60 פריימים לשנייה ברזולוציה של 4K בהגדרות הכי גבוהות. היופי הוא היכולת לשחק במשחק כאשר המחשב מקופל למצב טאבלט ולשחק עם המסך מגע בלבד או עם העט. השילוב מעניין ואף נוח במפתיע.

ב-Battlefield 1 הידוע לשמצה ה-Yoga 730 נפל ולא הצליח להשיג יותר מ-10 פריימים לשנייה ברזולוציה של 4K גם על ההגדרות הנמוכות ביותר. המפתיע הוא שגם ברזולוציה של FHD המשחק היה לא שחיק ועם פחות מ-20 פריימים לשנייה. במבט נוסף נראה שהבעיה הייתה המעבד שלא הצליח להתמודד עם המשחק ולא ה-1050 שלא התאמץ בשיא יכולתו.

רעש, ניהול אנרגיה והתחממות

מבחינת רעש ה-Yoga 730 שקט מאוד. גם כאשר מדובר על משחק כבד או ריבוי – משימות אינטנסיבי המאווררים יהיו נוכחים אבל ממש בקושי. פתח האוורור בחלקו האחורי מתחמם בזמן עבודה ממושכת אך לא בצורה קיצונית. החלק המרוחק של המקלדת (ממש מעל המעבד והכרטיס הגרפי) מתחמם בצורה בינונית רק לאחר זמן ממושך של מאמץ אינטנסיבי כגון משחק או רנדור. עבור המעוניינים בעבודה שקטה לחלוטין ה-Yoga 730 מציע יכולת להוריד מהביצועים לטובת פעולה חרישית לחלוטין. בסך הכל הבקרה התרמית טובה ואיננה גורמת להאטה בעקבות התחממות גם לאחר המשימות המאומצות ביותר שהצבתי לו.

מבחינת ניהול אנרגיה, הסוללה בינונית בקיבולת, ובשילוב פעולה של ה-1050 ברקע מביאה לזמן עבודה סביר של 4 עד 6 שעות במקסימום. אין ספק שאם Lenovo היו מכניסים סוללה בעלת קיבולת רבה יותר ו/או יכולת לכבות לגמרי את ה-1050 בעת הצורך אז חיי הסוללה של המחשב היו ארוכים יותר. חשוב לציין כי המסך הוא אחד מצרכני האנרגיה הכבדים ביותר במחשב. אי לכך עבודה עם בהירות מלאה מקטינה משמעותית את זמן העבודה עם המחשב.

פתחי האוורור בצידו האחורי

שימוש כסטודנט

אני בחנתי את המחשב בתור סטודנט בטכניון במשך כשבועיים. סחבתי אותו איתי לכל הרצאה ותרגול ורשמתי בו את כל התרגולים וההרצאות. אין ספק שהשימוש של המחשב הזה אצל סטודנט הינו נוח מאוד. הכתיבה הנוחה בשילוב עם מסך ברור וחד גם בתנאי שמש עם זמן עבודה טוב יחסית ומשקל של פחות מ-2 ק"ג הופכים את ה-Yoga 730 לבחירה מעולה עבור סטודנטים. הניידות והפונקציונליות שלו בהחלט ניכרים עבור סטודנטים, תלמידים ואנשי עסקים. השילוב של קלות יחסית, כניסה מהירה עם טביעת אצבע, כוח חישוב מרשים יחסית לקטגוריה, כתיבה טבעית יותר מאי-פעם וחיי סוללה טובים יחסית ומהירות תגובה מהירה כברק בהחלט הופכים אותו למועמד מוצלח.

דוגמא לכתיבה טבעית עם העט בשיעור בטכניון

פסק דין ומחשבות נוספות

חשוב לי לציין שכן בהחלט שמתי לב למספר של נקודות לשיפור ב-Yoga 730. מבחינת עיצוב הגוף, הסורק טביעות אצבע ממוקם בצד המקלדת. דבר זה לא מאפשר כניסה ביומטרית כאשר המחשב במצב עבודה כטאבלט. בנוסף, כאשר המחשב במצב טאבלט, והמקלדת ופד המגע מנוטרלים, אין אפשרות להעיר את המחשב לאחר שהמסך מחשיך. באג מוזר שבו גם המגע של המסך לא עובד וגם העט מנוטרל. הדבר מכריח אותי ללחוץ על כפתור ההדלקה על מנת להרדים את המחשב ולהעיר אותו. בעיות אלו הן בעיות תוכנה פשוטות שניתן לפתור בקלות בעזרת עדכון ולכן לא השפיעו על החוויה הכללית שלי איתו.

לסיכום, לאחר שבועיים של שימוש אינטנסיבי ובחינה מדוקדקת אני בהחלט מרגיש שהמחשב שווה את מחירו (6700 ש"ח בממוצע) ומספק עבור המחיר ביצועים יוצאי דופן עבור גוף דק ומשקל סביר עם כתיבה נוחה יותר וטבעית יותר מהרבה אולטרה-בוקים מתחרים בשוק כרגע. בתוספת מהירות תגובה ונפח אחסון יפים, חיי סוללה טובים יחסית ומסך מרהיב שכיף לצפות בו בכל תוכן שהוא אין ספק שאני התרשמתי ממנו לטובה. אני, משפחתי, חברי, ואפילו מרצים ששמו לב למחשב התלהבו מאוד מנוחות הכתיבה והשימוש בו וזאת רק מדקות ספורות של שימוש סביר בו.

Lenovo Yoga 730-15IKB

איכות בנייה - 8.5
חיי סוללה - 7
ביצועים - 8
כתיבה עם עט - 9.5

8.3

טוב מאוד

מחשב נוח, שימושי וחמוד. למרות שלא הכי קל בקטגוריה הוא בהחלט מספק את הסחורה.

User Rating: 5 ( 1 votes)

אודות גיא גורדון ביברשטיין

בקיצור, במקום מוצץ לעסתי מעבד פנטיום 2. לא בקצרה, סטארטאפיסט בתחום חומרה, עתודאי לאווירונאוטיקה וחלל בטכניון, גיק מטורף, מעצב UX וכותב עלילה למשחקי מחשב בזמן הפנוי.

השאר\י תגובה