יש המון הבדלים בין מערכות ההפעלה השונות, ממשק משתמש עד להגדרות בסיס ומתקדמות, במה תבחרו? חלונות, לינוקס או macOS ?
מאת רומן זאיקין מטעם המרכז ללימודי מחשבים והשמה בתחום ההיי-טק- HackerU
אנחנו נמצאים בעידן שהטכנולוגיה מתקדמת כל כך מהר ובמיוחד טכנולוגיית המחשב. ישנם כל כך הרבה מערכות הפעלה שונות אשר נועדו לצרכים שונים אך אנשים רבים לא באמת יודעים איזו מערכת הפעלה מתאימה להם ולכן מסתפקים במערכת ברירת המחדל – חלונות..
אך האם זו באמת המערכת שמתאימה להם ולצרכים שלהם? אולי היו מסתפקים בלינוקס? או לחלופין קונים מחשב mac ?
לא יודעים איזו מערכת מתאימה לכם? בכתבה זו אסביר על שלל מערכות ההפעלה השונות, ואעשה לכם סדר בדברים.
מערכות ההפעלה השונות:
כמו שוודאי שמתם לב, רוב המחשבים שאתם קונים בחנויות מגיעים עם מערכת ההפעלה חלונות כברירת מחדל. זאת כיוון שרוב חברות מפתחי התוכנה והמשחקים בעולם מפתחים את המוצר שלהם למערכת ההפעלה חלונות ורק לאחר מכן במידת הצורך משנים את הקוד שיתמוך גם במערכות ההפעלה לינוקס וב-mac os. הסיבה העיקרית לכך היא שרוב העולם משתמש במערכת ההפעלה חלונות.
מערכת ההפעלה חלונות הינה מערכת הפעלה מאוד ידידותית למשתמש ונתמכת על ידי רוב חומרת המחשב הקיימת ומכילה אוסף של תוכנות ברירת מחדל שנועדו להקל על תפעול המערכת. מצד שני מערכת ההפעלה חלונות דורשת זיכרון נדיף, מעבד ושטח דיסק רב לעומת מערכות הפעלה אחרות.
נקודה חשובה שארצה לציין לגבי מערכת ההפעלה חלונות היא–המערכת עובדת עם רישיונות, ורישיון עולה כסף. בנוסף מערכת ההפעלה חלונות הינה קוד סגור, משמע לא ניתן לשנות את קוד המקור ולפתח את מערכת ההפעלה באופן עצמאי.
כאן נכנסות לתמונה מערכות הפעלה מבוססות לינוקס – מערכת הפעלה קוד פתוח המאפשרת למתכנתים בעולם לפתח את המערכת כרצונם וכל זאת לרוב בחינם, פרט למערכות הפעלה מסחריות לשרתים כגון -Redhat.
שימו לב שלינוקס איננה מערכת הפעלה אלא ליבה של מערכות הפעלה שמתכנתים בעולם פיתחו ומפיצים בחינם לצרכנים. ישנם אלפי מערוכת הפעלה שאתם יכולים להוריד ולהתקין בחינם במחשב שלכם כגון – Fedora, Gentoo, Debian, CentOS,Kali, Arch, Ubuntu, OpenSus ועוד..
היתרון המשמעותי של מערכת הפעלה מבוססת לינוקס על פני מערכת ההפעלה חלונות פרט לעובדה שמערכת ההפעלה מבוססת לינוקס מופצת בחינם הוא – היכולת להתקין מערכת הפעלה נקייה מתוכנות ומותאמת ישירות לחומרה שלכם.
זאת אומרת, בעזרת מערכת הפעלה מבוססת לינוקס כגון Gentoo תוכלו ליצור לעצמכם מערכת הפעלה שמכילה רק את התוכנות והפקודות שאתם רוצים שיהיו בה, המערכת תהיה מותאמת באופן ישיר לחומרה שלכם ובכך תוכלו למקסם ולהפיק את המרב מהחומרה שלכם וממערכת ההפעלה שלכם. וכל זאת כמובן בחינם.
מצד שני מיקרוסופט, לא דאגו להתאים את מערכת ההפעלה שלהם לחומרה של המחשב אלא רצו ליצור מערכת הפעלה שתעבוד בצורה יחסית טובה על כל סוג של חומרה.
גם ל-Apple יש מה להגיד בנושא התאמת מערכת ההפעלה לחומרה. Apple החליטו ליצור מערכת הפעלה ייחודית מבוססת ליבת BSD מסוג FreeBSD– מערכת הפעלה מבוססת Unix אשר מתוכנתת לפי החומרה שעליה עתידה לעבוד.
Apple, נכנסו לתעשייה עם מערכת הפעלה ייחודית שמותאמת עם חומרה ייחודית שנוצרה גם היא על ידי Apple ולכן למי שמעוניין במערכת ההפעלה Appleיהיה חייב לקנות מחשב Apple באלפי שקלים. מחשבי Apple היוקרתיים מותאמים באופן ישיר לחומרה ולכן הביצועים בהחלט ניכרים.
בשנת 2005 Apple החליטה לשנות טיפה את התפיסה שלה לגבי התאמת מערכת ההפעלה לחומרה ייחודית של Appleוהתחילה להעביר את מערכת ההפעלה שלה לתמיכה במעבדי Intel ובזאת מאפשרת להפעיל את מערכת ההפעלה שלה על חומרה של Intel.
אך שימו לב! אם תקנו דיסק של מערכת ההפעלה Mac אין זה אומר שתוכלו להתקין אותו במחשב שלכם! אתם חייבים לבדוק טוב את תאימות החומרה שלכם למערכת ההפעלה טרם תקנו את מערכת ההפעלה. לא כל חומרה תתמוך במערכת ההפעלה Mac os x. למתכנתים שבניכם העובדה שMac התחילו לעבוד עם מעבדי Intel מאפשרת לכם להפעיל את מערכת ההפעלה כעת על מכונות מדומות.
לסיכום:
מי שאינו מחפש ביצועים והדרישות שלו ממערכת ההפעלה הם – גלישה באינטרנט ותכנות. לדעתי, מערכת הפעלה מבוססת לינוקס היא בדיוק מה שאתם מחפשים, ולאלו מכם שמעוניינים להפוך את הלינוקס לקריירה ישנם גם הסמכות מאוד איכותיות בתחום אשר אני אישית ממליץ לעשות.
לגיימרים שבניכם אני ממליץ להתקין את מערכת ההפעלה חלונות, כיוון שרוב חברות מפתחי המשחקים יוצרים את המשחקים שלהם למערכת ההפעלה חלונות, בנוסף תוכנות הMicrosoft Office ויכולת ניהול הרשת של מיקרוסופט כיום מותאמת כמעט בכל חברה ולאלו מכם שמעוניינים לנהל רשת אני ממליץ לעבור קורס ניהול רשתות אשר ילמד אתכם להפיק את המרב ממערכת ההפעלה שלכם.
לאלה מכם שמתעסקים בעריכת וידאו ואודיו מומלץ לעבוד עם מערכת ההפעלה Mac os –x כיוון שעבודות עריכה דורשות נתונים גבוהים מהמחשב האישי שלכם ומחשבי ה-Apple מכילים את הנתונים האלה. בנוסף תכנות אפליקציות ל-ios ניתן רק באמצעות מערכת ההפעלה Mac os x וכאן אין מנוס.
בהצלחה בבחירת מערכת ההפעלה שמתאימה לכם.
קראתי את הכול באמת עזרתם לי תודה :))))
לדעתי לינוקס יהיה בקרוב העתיד של גיימינג מכיוון שלינוקס תופס הכי קצת מהמעבד ומהזיכרון מכל המערכות הפעלה, אומנם לא המון משחקים תומכים בו, אבל בקרוב Valve תשיק מערכת הפעלה חינמית הנקראת SteamOS שהיא מבוססת לינוקס והיא תרוץ משחקים הכי טוב שיש, Valve עכשיו מכריחה המון מפתחים של אינדי וAAA לתמוך בלינוקס.
לסיכום אני חושב שצריך לחכות קצת לSteam OS כי היא תיהיה המערכת הפעלה הכי טובה לגיימינג.
נכון ניר, גם אנחנו בדעה שלך.
STEAM OS שתצא בקרוב תשבור את השוק לדעתי ותהפוך למערכת הפעלה מעולה לגיימרים, אבל, יש פה אבל גדול, איזה משחקים יעברו ליצור משחקים עבור הממשק שלהם, נחכה ונראה.
אגב, בקרוב כתבה מקיפה על ה-STEAMOS בה תוכל אתה והגולשים להכיר אותה מקרוב, לדעת מה יהיה בה, מה יעבוד בה\ כמה תעלה ואיפה אפשר לקנות.
היא תיהיה חינמית ויהיה אפשרי להוריד אותה מהאתר של סטים.
מעולה,
במידה ואתה מבין עניין במערכת
נשמח אם תשלח לנו מידע רלוונטי https://www.pcgalaxy.co.il/contact
ותצפה לכתבה :]