הרכיבו לעצמכם מחשב – נעשה סדר בבלאגן

 

sale

 חלק ב', איך נקנה בחוכמה?

 (ולמה מעבד ב100,000 ש"ח עם 125 ליבות אקטיביות זה כמו לנסות לצוד עכבר עם כיתת יורים)

אז איך נדע איזה מחשב מתאים לנו? קודם כל נקח נשימה עמוקה ונזכור שהמוכר בחנות המחשבים הקרובה לביתנו אינו נדבן אוהב אדם שרוצה לתת לכם את העסקה המשתלמת והבטוחה ביותר.אז איך בכל זאת נדע שבמחשבנו האהוב יהיה ספק כוח ולא אוגר שמסובב גלגל?

שלב ראשון – מה ציפיותינו (ודרישותינו) מהמחשב? 

האם המחשב יושב בחדר שינה או בחדר עבודה, סביבה מאובקת או נקיה, האם הוא צריך להיות חרישי גם בעת ביצוע המשימות הקשות ביותר או שמותר לו לטרטר קצת כשקשה לו קצת בסוף היום והוא רק רוצה לאמא וללכת לישון. האם הוא מיועד לעבודה משרדית? עריכה גרפית? אם כן מאיזה סוג? משחקי מחשב? באיזו רמה ? על איזו רזולוציית מסך? האם הוא מיועד להרצת שרתים או לגלישה באינטרנט והאם הוא צריך להיות קולנוע ביתי שיריץ סרטים ויחובר לטלויזיה.  – כל אלו משפיעים מאוד על ההחלטה של אילו רכיבים לקנות ומומלץ מאוד גם לדרג את רמת החשיבות שלהם על מנת שתוכלו לדעת גם איפה אפשר לחסוך.

שלב שני – החלטה על תקציב!

תהיו החלטיים, אם בגלל מוכר ששכנע אתכם שאי אפשר בלי כרטיס מסך מסוג Nvidia 20150GTXsuperULTRA אתם חייבים להעלות את התקציב, סימן שלא עשיתם את עבודתכם נאמנה, השתדלו לא ללכת שבי אחרי משפטי מפתח כמו "הכי טוב", "הכי חדש", "הכי מתקדם" ושאר מושגים שאנשי מכירות כל כך אוהבים, לכל שימוש ורמת שימוש ישנו מוצר שמתאים גם מבחינת מחיר וגם מבחינת ביצועים ולכן אין סיבה לחשוש שרכיב במערכת לא יהיה בעל טכנולוגיה שנמצאת רק בחלליות מהחלל החיצון (כי הרי אנשי מכירות באים משם).

שלב שלישי – סקר שוק 

 התייעצו, תבדקו באופן מקיף אילו חנויות מקצועיות וזולות קרובות לביתכם, לפעמים תשלמו מחירים כפולים ומכופלים כדי שיהיה לכם את הבטחון שבקנייה בחנות ליד הבית – במרבית המקרים, המחשב לא מתקלקל כל כך מהר וטכנאי המחשבים הקרוב לביתכם יוכל לפתור לכם את מרבית הבעיות, לעומת זאת, תוכלו לחסוך אלפי שקלים לפעמים בעזרת סקר שוק מתאים ולא להתפשר על חנות יקרה שיושבת מתחת לבית. דאגו להתעדכן במוצרים הזמינים בשוק ולשאול האם הם מתאימים לצרכים שהגדרתם בשלבים הקודמים, לפעמים החלטה על רכיב שהחלטתם שאי אפשר להתפשר עליו תהפוך את הקניה להרבה יותר פשוטה בשבילכם.

[sam id="1" codes="true"]

שלב רביעי – הבנת השוק

אז אחרי שהבנו שעל גבינו משימה לא פשוטה, אפשט לכם אותה בעזרת סדרה של כללי אצבע שנכונים לגבי החומרה שקיימת היום בשוק וכך תוכלו להתמצא ביתר קלות בין המוצרים:

* נתוני יצרן אינם מודדים ביצועים (!!!), על מנת לתת השוואה אובייקטיבית בין שני מוצרים שונים בשוק צריך ללכת לחפש מבחני ביצועים באתרים שמתמחים בכך כדוגמת: www.anandtech.com וכך להשוות ביצועים של עשרות מוצרים שונים.

4 ג'יגהבייט זיכרון הוא כיום נפח זיכרון שמספיק למרבית השימושים במחשב, משחקי מחשב, סרטים, תוכנות ולשוניות דפדפן, בקושי מצליחים לנצל את כולו וגם זיכרון יוקרתי ומהיר של חברה נחשבת לא יספק כאן ביצועים טובים יותר ברמה מורגשת, רק אם אתם עובדים עם תוכנות גרפיות כבדות, תלת מימד ואפקטים מיוחדים שדורשים תוספת אמיתית לזכרון יש לשקול השקעה בזכרונות יקרים בנפח גבוה יותר ומהירות עבודה גבוהה יותר, אך גם במקרים אלו, במרבית המקרים אין צורך בזכרון יקר יותר. (על מנת לנצל יותר מ4G זיכרון יש להתקין מערכת הפעלה בגרסת 64Bit, היא פחות נפוצה ויש לה בעיות תאימות לעיתים עם תוכנות שנועדו לעבוד בסביבת 32Bit ולכן לא מומלצת למשתמשים פחות מנוסים) בקיצור לרוב זיכרון זול עושה את העבודה בדיוק כמו זיכרון יקר.

i5 ו i7 מהדור השני הם שניהם מעבדים בעלי 4 ליבות, ההבדל בינהם טמון בטכנולוגיה שקיימת בi7 שנקראת "Hyper Threading"', טכנולוגיה זו מנוצלת על ידי תוכנות מסויימות בלבד, משמע – לשימושים של משחקי מחשב, צפייה בסרטים, וגלישה באינטרנט אין צורך במעבד i7, זאת תהיה זריקה של כסף. אפילו קנייה של מעבד מרובע ליבות פשוט לשימושי אינטרנט וHD הוא מוגזם מכיוון שהמחשב בקושי מנצל בצורה ראויה מעבדים בעלי שתי ליבות בלבד.

*אם ברצונכם לקנות מחשב שנועד למשחקי מחשב, הפשרה העדיפה תהיה על המעבד ולא על כרטיס המסך, מעבד אימתני i7 2600K + כרטיס מסך חלשלוש כדוגמת Nvidia 520GT ייתנו ביצועים עלובים במשחקי במחשב, לעומת זאת מעבד דו ליבתי לדוגמת i3 (דור שני) שעולה בסביבות ה-300 עד 500 שקל + כרטיס מסך בעל יכולות בינוניות-עד גבוהות כגון 6770HD ATI ייתנו ביצועים עליונים, לכן אל תגידו "קניתי מחשב i7 ואני לא מבין למה משחק המחשב החדש נראה כמו סרט של צ'ארלי צ'פלין".

mario
אם בפעם האחרונה ששיחקתם Crysis הוא נראה ככה, יכול להיות שהשקעתם את הכסף במקום הלא נכון.

*קניית כונן SSD בנפח קטן של עד 64 ג'יגה יכולה מאוד לשפר את זמן עליית מערכת ההפעלה ופעולת המחשב, אם תתקינו על הכונן את מערכת ההפעלה זאת הדרך הטובה ביותר לדאוג שגם מחשב בעל חומרה בינונית ירגיש כאילו הוא טס במהירות האור.

*כרטיס המסך שתבחרו מאוד תלוי בשימושים שלכם, לעריכת סרטים מקצועית, כרטיס מסך של Nvidia הוא היחיד שנותן תוספת ביצועים למעבד בגלל סוג של מעבדים שנמצא עליו שנקרא CUDA, בנוסף קיימים כרטיסים מקצועיים לעבודה זו שנקראים Quadro וFirePro והם שייכים לNvidia וATI בהתאמה. לצרכי משחקי מחשב, המשתנה החשוב ביותר הוא רזולוציה, אם ברשותכם מסך ישן עם רזולוציה נמוכה שלא עולה על 720*1280 (720p), גם כרטיס מסך חלש יחסית יעשה את העבודה עם המשחקים החדשים, לעומת זאת אם ברצונכם לשחק על רזולוציות גבוהות כגון 1080*1920 (1080p) ואפילו ריבוי מסכים, כדאי לשקול כרטיס מסך עוצמתי יותר ואפילו מערך של שני כרטיסי מסך נפרדים. טווח המחירים של כרטיסים אלו הוא 650 ש"ח ומעלה אך מרבית הכרטיסים הטובים עולים מעל ל800 ואל תצפו למצוא "מציאות" של כרטיסי מסך מדהימים במחירי רצפה כמו שאנשי מכירות נוהגים למכור לנו לעיתים קרובות. לכל המתעניינים, ההבדלים בין יצרניות כרטיסי המסך הם מינוריים וכרטיס של ASUS ברוב המקרים לא יתן ביצועים טובים יותר או אמינות טובה יותר מכרטיס של חברה פחות מוכרת כגון Connect3D ולכן העדיפו לקחת את הכרטיס שמוצע במחיר הזול ביותר. (ישנם יוצאי דופן לכלל זה לדוגמת כרטיסים שבאים מחוזקים באוברקלוק (Overclock/OC) מהמפעל וכרטיסים עם קירור משודרג)

*ספק הכוח, כפי שכבר הבהרנו הוא החלק החשוב ביותר במחשב והשוק כאן פרוץ. אל תתפשרו על ספק מפירמה לא מוכרת! התייעצו ובדקו ביקורות על הספק הספציפי, על מנת להיות בטוחים שהספק אכן יעשה את העבודה. פירמות ידועות של ספקי כוח הן: Seasonic, FSP, Hec , ThermalTake, Antec. וודאו שהספק חזק מספיק על מנת לספק את כל צרכי המערכת, ניתן לחשב את הספק הדרוש בעזרת מחשבון שמכניסים אליו את נתוני כל שאר הרכיבים והוא מחליט על ההספק הדרוש לספק.

*מארז הינו בחירה אישית, עם זאת, הוא צריך להיות מרווח מספיק כדי להתאים ללוח אם שבחרתם ולכל כרטיסי ההרחבה לדוגמת כרטיסי מסך וטלויזיה שתבחרו להתקין במחשב, מארז זול הוא לא בהכרח מארז רע ואם העיצוב אינו בראש מעייניכם גם מארז במחיר אקונומי של עד 300 ש"ח יכול לעשות את העבודה אפילו עם מערכים של 3 (!!!) כרטיסי מסך.

happy
אתם יכולים לשמוח, עכשיו אתם קצת יותר חכמים מאיש מכירות ממוצע, תהיו גאים בעצמכם

*לוח האם נשאר הבחירה הקשה מכולם, צריך לברר אותו עד לפרטיו הקטנים וכמו כן עדיף לרכוש אחד של חברה מוכרת בשוק על מנת לא ליפול על מוצר נחות. יש לוודא שהוא מכיל את כל החיבורים שאתם זקוקים להם כגון HDMI במידה ואתם רוצים לחבר את המחשב לטלויזיה ואין לכם כרטיס מסך חיצוני, חיבור SATA3 על מנת לנצל את יכולותיו של כונן הSSD שקניתם ואפילו תמיכה במערך של כרטיסי מסך על מנת שבאמת תוכלו לחבר את שני הכרטיסים ולקבל את מירב יכולותיהם. ביצוע אוברקלוק למעבד הוא גם תכונה שתלויה בלוח האם וצריך לבדוק אותה לפני.

 

ולסיכום, הנקודה החשובה ביותר היא איזון, תופעת צוואר הבקבוק היא נפוצה והיא מתרחשת כשאחד הרכיבים או יותר חלש מהאחרים וכך יכולותיהם של הרכיבים האחרים לא באות לידי ביטוי. אל תקחו כרטיס מסך סופר חזק או אפילו מערך כרטיסים אם אין ברשותכם את הסכום בשביל לקנות מעבד חזק שייתן לו גיבוי, אל תתפתו לרכוש כרטיס מסך מקצועי לעריכת סרטים אם אין בכוונתכם להפוך זאת למקצוע, המחשבים חזקים, והפרשי המחירים גדולים, מחשב שמיועד לשוק הביניים אינו חלש בהרבה ממחשב שנועד לשוק הגבוה אך הוא זול ממנו בהרבה. אז אני מקווה שהחכמתי אתכם קצת, ובפעם הבאה שתלכו לקנות מחשב, תשחקו ב"הכה את המומחה" ולא "הכיס המכניס".

 

אודות liran.pitry