המחשב שלכם מקרטע כל כמה זמן? מצטבר לכם מקום שיוצר עומס על המחשב? פוחדים שישדדו לכם מידע חשוב? פוחדים שהמחשב ייהרס יותר מוקדם? צריכים עזרה וטיפים על איך אפשר למזער את כל הנזקים האלה? הגעתם לכתבה הנכונה!
בכתבה הזו, תקבלו טיפים על מזעור הנזקים שיהיו לכם למחשב, ועל איך אפשר לשפר את מהירות ותקינות המחשב שלכם.
אז בלי עוד עיכובים, בואו ניגש ישר לעניינים!
-
מה לעזאזל אני עושה כדי למנוע וירוסים וגניבת מידע?
נשתמש בשיטה שאני אוהב לקרוא לה מעיל קרב – הגנה על המחשב באמצעות כמה שכבות של הגנה שיעזרו לכם להתמודד עם וירוסים ותוכנות נוזקה.
- הצעד הראשון שתצטרכו לעשות הוא כמובן להתקין תוכנת אנטי-וירוס, שהיא תהיה השכבה הראשונה בהגנה על המחשב שלכם. אנטי-וירוס, למי שלא יודע, זו תוכנה המיועדת להגנה על המחשב שלכם בזמן אמת מפני וירוסים המאיימים על המחשב שלכם (כמו מערכת הדם שלכם). מומלץ להתקין תוכנת אנטי וירוס בתשלום, כמו NOD32 של החברה ESET הסלובקית, Kaspersky של חברת קספרסקי הרוסייה או Bit defender המשובחת מרומניה. אם אין לכם כסף עבור אנטי וירוס בתשלום או שסתם לא בא לכם להוציא על זה כסף, מומלץ להתקין את Avira המפותחת בגרמניה, Avast המפותחת בצ'כיה או את תוכנת הקוד הפתוח Clamwin המבוססת על ClamAV שפותח על ידי סיסקו (אך החיסרון בה הוא שהיא לא מספקת הגנה בזמן אמת ☹). כמו כן יש לזכור שלא להתקין בשום מצב יותר מאנטי וירוס אחד, בגלל שזה… ובכן… יכול להרוג את המחשב שלך יותר מאשר וירוסים. כמו המצב שיש לכם אנשים עצבנים ו-friendly fire במשחקי FPS.
- השכבה הבאה שנשים, היא התקנת תוכנת אנטי נוזקה (Anti-Malware). אתם בטח שואלים את עצמכם "למה להתקין עוד תוכנת הגנה? האנטי וירוס מכסה לי הכל לא?" תנו לי שנייה לענות לכם על זה: לא! האנטי וירוס שלכם מגן על סוג אחד של מזיקים למחשב שלכם, בזמן שתוכנות אנטי נוזקה מגנות על סוג אחר ויותר מודרני של מזיקים למחשב שלכם. דוגמה לתוכנה מצוינת להגנה על המחשב שלכם מנוזקה היא Malwarebytes anti malware שהיא תוכנה טובה הן בגרסתה החינמית והן בגרסתה בתשלום.
- השכבה השלישית שנשים, היא תוכנה לסריקת המחשב עבור תוכנות פרסום (Adware) שגוזלות לכם משאבים מהמחשב. אם אתם שואלים את עצמכם שוב למה ולמה ולמה, אז זה בשביל שלא יהיו לכם תוכנות שיאטו לכם את המחשב כשהן נותנות רווח ליוצר שלהן על הדרך. התוכנה שאני הכי ממליץ עליה היא AdwScanner כי היא ידידותית למשתמש ויעילה מאוד. לא רק זאת היא קלת משקל.
- עכשיו הגענו לשכבה הרביעית והאחרונה, שהיא שימוש במשתמש מוגבל במקום אדמין, ולשים לאדמין סיסמה קשה לפיצוח, ועכשיו הגיע הזמן להסבר טיפה יותר חשוב. תוכנות האנטי וירוס ואנטי רוגלה לא תמיד יזהו וירוסים, וכשאתם משתמשים באדמין (לא משנה אם המשתמש בעל סיסמה או לא), או שאתם בעלי משתמש מסוג אדמין חסר סיסמה, אתם יותר פגיעים בפני וירוסים. הסיבה הפשוטה היא, שוירוסים ותוכנות נוזקה יכולים לקבל הרשאות מתי שרק ירצו, וכך הם יוכלו להתקין את עצמם על המערכת ללא שתשימו לב לכך. לכן, עדיף שתיצרו לכם משתמש אדמין עם סיסמה קשה לפיצוח (אך כמובן שתזכרו אותה), ותשתמשו במשתמש מוגבל, כדי שהוירוסים לא יוכלו לקבל הרשאות ולהתקין את עצמם על המערכת שלכם. רק תזכרו עוד דבר אחד: למרות כל השכבות ששמתם עליכם, אתם עדיין יכולים להיות פגיעים בפני וירוסים במובן מסוים, ולכן כדאי לכם להיות זהירים עם מה שאתם עושים. עכשיו, כל המעיל עליכם, ואתם מוגנים בצורה המקסימלית מפני וירוסים!
-
ועכשיו כשהמחשב שלכם מוגן מפני וירוסים, מה עם כמה טיפים שיעזרו לכם לתפעל אותו בצורה היעילה ביותר?
- א. סרקו אותו כל שבוע עם תוכנות כמו CCleaner, ונקו איתם את הקבצים הלא נחוצים במחשב שלכם (עוגיות, קבצים זמניים וכדומה). בנוסף לכך, עדיף שתמחקו קבצים שאתם לא צריכים, כדי שזה לא יצור עומס עליו, ואז הוא לא יוכל לתפקד בצורה המהירה ביותר.
ב. סרקו אותו מדי שבוע עבור וירוסים, נוזקה, ותוכנות פרסומת, כדי להקל עליו כשהוא בזמן פעולה. - פעם בחודש תגבו את הקבצים שלכם על כונן חיצוני, אתם בחיים לא תוכלו לדעת מה יקרה להארד דיסק שלכם.
- תעדכנו את התוכנות ומערכות ההפעלה שלכם מדי פעם – תוכנות מעודכנות בדרך כלל טובות יותר, יציבות יותר ומהירות יותר.
- אל תשתמשו במחשב שלכם בזמנים של סופות ברקים. למה? ובכן, בסופות ברקים קורים הרבה מקרים של נפילות מתח, קצרים והפסקות חשמל פתאומיות, ואתם לא רוצים שזה יקרה לכם. תסמכו עליי. למקרים כאלה, עדיף שתצטיידו באל פסק או במגן ברקים כדי להגן על המחשב שלכם מפני נפילות מתח, קצרים, הפסקות חשמל פתאומיות וכו'.
- תבצעו איחוי לכונן שלכם פעם בחודש – זה יסדר לכם את הקבצים בדיסק וישפר את מהירות המחשב שלכם. דוגמה לתוכנה מצוינת לכך היא Defraggler שבאה מבית Piriform, אותה המפתחת אשר פיתחה את Ccleaner.
- תמנעו הצטברויות אבק. נקו את המחשב שלכם ואת השקעים במפצלי חשמל מאבק כל כמה זמן, כי מחשב בלי אבק פועל יותר מהר, ולא רק זאת, אבק זה דבר שיכול להתלקח, ויהיה חבל מאוד אם האבק יתחיל להתלקח. ח-ב-ל.
- כבו את המחשב שלכם אך ורק ממערכת ההפעלה ולא מהכפתור – ניתוב החשמל משם טוב יותר ולכן הוא ישמור על המחשב שלכם במצב תקין יותר.
- פרמטו את המחשב שלכם פעם בשנתיים – שלוש, כדי לשמור על מערכת ההפעלה והתוכנות שלכם במצב טרי ולא כמו בננות רקובות שסבא וסבתא אומרים שזה דבש.
- א. הצטיידו בתוכנות דרייברים כמו Driverpack Solution, אך תתקינו רק דרייברים של כרטיסי הרשת. כך תוכלו להתקין את הדרייברים המתאימים לכם במקרה ופרמטתם את המחשב.
ב. תעדכנו את הדרייברים שלכם בכל חודש באמצעות תוכנות ייעודיות לכך כמו Driver Booster של חברת IObit או באופן ידני. - תשתמשו בדיסקי הצלה! דיסקים כמו Hiren’s Boot CD מכילים בתוכם המון תוכנות שיעזרו לכם בניהול המחשב מיצירת מחיצות ואיחוי הכונן ועד לאיפוס סיסמאות במחשב. בנוסף לכך, חלק מהדיסקים מכילים בתוכם מערכות הפעלה חיצוניות, שיעזרו לכם לגבות קבצים ולנהל את המחשב שלכם במקרה ומערכת ההפעלה החליטה שהיא רוצה להפסיק לעבוד.
- אל תתקינו תוכנות לא מוכרות לפני שאתם עושים עליהן חיפוש באינטרנט ובודקים אם הן מזיקות למחשב או לא. קיימות לא מעט תוכנות שמתיימרות להיות טובות ועוזרות אך למעשה הן רק הורסות את המחשב שלכם (*שיעול* PC OPTIMIZER PRO *שיעול*).
- א. סרקו אותו כל שבוע עם תוכנות כמו CCleaner, ונקו איתם את הקבצים הלא נחוצים במחשב שלכם (עוגיות, קבצים זמניים וכדומה). בנוסף לכך, עדיף שתמחקו קבצים שאתם לא צריכים, כדי שזה לא יצור עומס עליו, ואז הוא לא יוכל לתפקד בצורה המהירה ביותר.
-
בנוסף לכל הטיפים שהבאתי כאן, הנה עוד כמה מדריכים שיעזור לכם עם המחשב שלכם:
איך לשמור על מחשב כשיר לגיימינג
הכר את התוכנה: CCleaner
מדריך להסרת וירוסים פרסומיים
רשימת האנטי וירוסים המומלצים ביותר בחינם לשנת 2015
-
לפעמים, המעשה הכי טוב הוא פשוט לעבור הלאה.
אם המחשב שלכם מקרטע, או לא פועל טוב, או שהוא לא מריץ לכם משחקים טוב, יכול להיות שהבעיה היא החומרה במחשב, ולא בתוכנה.
הרי המחשב שלכם לא יחיה חיי נצח נכון? כמו כל מכשיר אלקטרוני אחר, המחשב שלכם נעשה איטי יותר ויותר עם הזמן, לא משנה כמה טוב אתם שומרים עליו. לא רק זאת, גם יכול להיות שהחלקים שלו (מעבד, כרטיס גרפי, זכרונות ראם וכו') פשוט ישנים מדי בשביל להריץ לכם משחקים חדשים. לכן, הפתרון הפשוט הוא פשוט לשדרג את המחשב שלכם! -
איך עושים את זה? איך משדרגים מחשב?
פשוט מאוד! מחפשים חלקי חומרה עדכניים, שתואמים למחשב שלכם! מה זאת אומרת תואמים למחשב? הכוונה שלי בתואמים למחשב, היא שהחלקים יהיו מתואמים במהירויות שלהם למהירויות של החלקים האחרים שלכם, כדי שלא יקרה מצב שהחלק שאתם קונים (לדוגמה, כרטיס מסך) לא יוכל לממש את הפוטנציאל המלא שלו במחשב, ולא יוכל להביא את מירב הביצועים עבורכם. הדבר השני שצריך לבדוק, הוא אם החלק מתאים לספק שלכם מבחינת צריכת חשמל. ניתן לבדוק את זה על ידי חיפוש המוצר באתר היצרן, ששם ברוב המקרים ישנה המלצה לצריכה המינימלית של הספק (ישנה דוגמה למטה עבור המלצה לצריכה מינימלית לספק עבור כרטיס המסך Gtx 980Ti של Nvidia).
-
מה לעשות אם המחשב ישן מדי, כך ששום חלק חדש לא מתאים לו ולא שווה כבר לשדרג?
קונים מחשב חדש לפי התקציב שלכם! וכדי לחסוך לכם זמן, הנה מפרטים בתקציבים שונים:
- תקציב בסביבות ה-3000 ש"ח:
Intel Core i5 4460 3.2Ghz (מעבד)
Arctic Alpine 11 Rev 2 (קירור למעבד)
Gigabyte GA-B85M-D2V (לוח אם)
כל צורב יהיה טוב אם הוא קורא דיסקים מסוג DVD, במהירות סבירה ושכמובן יוכל לצרוב.
Kingston HyperX FURY 8GB DDR3 1600Mhz CL10 (זכרונות ראם)
Seagate Barracuda 3.5" 7200RPM SATA3 1TB (דיסק קשיח)
Gigabyte GTX960 ITX 2GB OC GDDR5 (כרטיס מסך)
Antec 500W VP500P (ספק כח)
Antec GX500 Windowed (מארז) - תקציב בסביבות ה-4000 ש"ח:
Intel Core i5 6500 3.2Ghz (מעבד)
Zalman CNPS5X (קירור למעבד)
MSI B150M BAZOOKA (לוח אם)
כל צורב יהיה טוב אם הוא קורא דיסקים מסוג DVD, במהירות סבירה ושכמובן יוכל לצרוב.
Kingston HyperX FURY 2x8GB DDR3 1600Mhz CL10 Kit (זכרונות ראם)
Seagate Barracuda 3.5" 7200RPM SATA3 1TB (דיסק קשיח)
Gigabyte GTX970 ITX 4GB OC GDDR5 (כרטיס מסך)
Zalman Z3 PLUS White (מארז)
Antec 600W VP600 (ספק כח) - תקציב בסביבות ה-6000 ש"ח (שימו לב המפרט הזה חסר צורב בגלל המארז):
Intel Core i7 6700 3.4Ghz (מעבד)
Scythe Mine 2 (קירור למעבד)
Gigabyte H170-Gaming 3 (לוח אם)
Kingston HyperX FURY 2x8GB DDR3 1600Mhz CL10 Kit (זכרונות ראם)
Seagate Barracuda 3.5" 7200RPM SATA3 2TB (דיסק קשיח)
MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB GDDR5 (כרטיס מסך)
Fractal Design Define S (מארז)
Corsair 650W 80+ VS650 (ספק כח)
-
עכשיו מה קורה אם קרה הדבר הגרוע מכל? מה קורה אם נהרס לכם המחשב ואתם לא יודעים מה לעשות איתו? ובכן, תקראו לטכנאי מחשבים!
אבל מה אם אתם לא ממש רוצים לשלם לטכנאי הון תועפות עבור תיקון, במיוחד כשיוצא עוד מעט המשחק החדש שאתם בהייפ מטורף עליו? ובכן, יש לי את התשובה לכך! במרכז הארץ, בעיר חולון, קיים מרכז נוער שנקרא שטרודל. בשטרודל יש בימי חמישי בין השעות 18:00 ל-20:30 בני נוער המתנדבים בתור טכנאי מחשבים, והם ישמחו לעזור לכם עם התקלה שלכם! לא משנה איפה אתם גרים, אתם יכולים לבוא למרכז הנוער שטרודל ולבקש שם עזרה עם המחשב שלכם.
מטורף, עוזר מאוד ומדריך טוב לניקוי המחשב
כתבה ענקית!!!
אחלה אחלה אחלה של כתבה… מצטרף לברכות
הצלת לי את החיים!!!!