דרייברים מגיעים במגוון גדלים ומחירים ולמרות שהשימושים זהים, קהל היעד לא
על מנת לספק את הצליל, אזניות משתמשות בדרייבר (בדרך כלל אחד) המקבל אותות חשמליים והופך אותם לצלילים כשיש סוגים שונים של דרייברים המסוגלים להפיק טווחים שונים של תדרים. כל דרייבר בנוי משלושה רכיבים עיקריים: מגנט, סליל קול ודיאפרגמה. המידע כאן נכון לכל סוגי האזניות.
- המגנט: אחראי על יצירת שדה מגנטי. ניתן לשפר את איכות הצליל על ידי שימוש במגנטים חזקים יותר המיוצרים מחומרים כמו טיטאניום או בריליום או שימוש במספר מגנטים.
- סליל הקול: אחראי על שליחת תנודות מכאניות לדיאפרגמה כל פעם שהוא מקבל זרם חשמלי. עשוי מסלילי נחושת שונים המסודרים מהאיכות הנמוכה לגבוהה.
- סליל נחושת רגיל.
- HI-OFC – סליל נחושת ללא חמצן.
- PCOCC – סליל נחושת טהורה.
- הדיאפרגמה: אחראית על המרת תנודות מכאניות ליצירת צלילים על ידי כליאת אוויר ואז שחרורו כנגד יריעה דקיקה הנמתחת בקצוות הדיאפירגמה. לחצי אוויר משתנים של גלי הקול גורמים לתנודות מכאניות.
ישנם חמישה סוגים של דרייברים ועקב מחסור בתרגום מדויק לעברית נזכיר אותם באנגלית:
- Dynamic – הדרייברים השכיחים ביותר בעולם האזניות. הדרייבר משתמש במגנט ממגנט את סליל הקול ההופך אותו לאלקטרו-מגנט, הוא בתורו מייצר שדה מגנטי כשמקבל זרם חשמל. השדה המגנטי מזיז את סליל הקול במהירות אחורה וקדימה ומזיז את הדיאפרגמה באמצעות לחץ האוויר שהוא מייצר ובכך נוצר הצליל.
- יתרונות: יצירת באס בצורה טובה בנוסף לעלות נמוכה הודות למכאניקה די פשוטה.
- חסרונות: בדרך כלל יציע טווח של בין 20Hz ל-20KHz וברוב המקרים יתחיל לעוות את הצלילים בווליום גבוה (אזניות עם הנדסת צליל איכותית יותר יכולה לבטל את האפקט).
- Planar Magnetic – נמצאים בעיקר באזניות בעלות גב פתוח אבל לא רק. כמו שהשם מסמל, גם הוא עובד עם מגנטים אך במקום למגנט את סליל הקול ולגרום לו לשלוח תנודות, הדרייבר משתמש בשדה המגנטי בשביל להפעיל את הדיאפרגמה באופן ישיר על מנת ליצור את הצליל.
- יתרונות: מספקים איכות צליל הרבה יותר גבוהה ומדויקת עם כמעט ללא עיוות בווליום גבוה.
- חסרונות: על מנת לספק את התזוזה צריך יותר כוח להפעלה כך שתצטרכו ברוב המקרים לקנות גם AMP בשביל להנות מרוב הפוטנציאל שלהן. בדרך כלל בטווח היקר יותר של אזניות.
- Electrostatic – דרייברים אלו יהיו הכי יקרים מהרשימה. הדרייבר עושה שימוש בחשמל סטטי על מנת ליצור שדה חשמלי הגורם ליצירת תנודות הגורמות לדיאפרגמה למשוך ולדחוף כנגד אלקטרודות שהשדה נמצא ביניהן. זה והעובדה שהאות החשמלי משתנה באופן תמידי, מייצרים גלי קול שהאוזן מצליחה להבין.
- יתרונות: מצליחות להפיק את הצליל הכי איכותי משאר סוגי הדרייברים.
- חסרונות: תג מחיר גבוה מאוד וניתן להשתמש בהם רק עם AMP (מה שמגביל את הניידות עד מידה מסויימת).
- Balanced Armature – דרייברים אלה נמצאים רק באזניות הנכנסות לתוך האוזן עקב גודלם המזערי. דרייבר זה בנוי מזרוע מיניאטורית (miniature arm – armature) הנמצאת בתוך סליל חוט כשיש שני מגנטים, אחד למעטה ואחד למעלה. הזרוע המיניאטורית יושבת על pivot ומסתובבת סביב המגנטים. כשהיא במרכז שווה בין המגנטים,אנו אומרים שהיא מאוזנת (או Balanced). כשהסליל מקבל זרם חשמלי, הוא גורם לזרוע לפנות לכל מגנט, התזוזה הזאת מזיזה את הדיאפרגמה וכתוצאה מופק הצליל.
- יתרונות: הקטנים ביותר מכל סוגי הדרייברים. ישתמשו בהם בדרך כלל ליצירת טווח הצלילים הגבוה יותר (Treble). והודות לנפח הקטן, ניתן להכניס לאזניה אחת יותר מדרייבר אחד כך שכל דרייבר יהיה אחראי על טווח צלילים אחר (חוץ מהנמוך יותר – באס).
- חסרונות: יקרות יותר מאשר דרייבר Dynamic. עקב גודלם הקטן, אין להם את האפשרות ליצור באס באיכות טובה כך שהם בדרך כלל יגיעו עם עוד דרייבר Dynamic שיהיה אחראי ליצור את הבאס.
- Bone Conduction – בשונה מהדרייברים האחרים, דרייברים אלו יפיקו את הצליל באמצעות מבנה הגולגולת שלכם. הדרייבר ייצמד לעצם (עצמות הלסת והרקה) וישלח תנודות על מנת להעביר את הצליל לאוזן הפנימית תוך כדי שהוא עוקף את עור התוף. כשהתנודות עוברות את שבלול האוזן הפנימית, ניתן לשמוע את הצליל. דרייברים מסוג זה למעשה מחליפים את עור התוף בהבנתי הצליל ושליחתו למוח.
- יתרונות: מעולות לאנשים בעלי בעיות שמיעה הנובעות מעור התוף (יש מכשירי שמיעה המשתמשים בטכנולוגיה זו). טובות לאנשים היוצאים לפעילויות ספורט בחוץ ורוצים לשמוע את המתרחש מסביבם או לשחיינים (הודות להעברת התנודות דרך העצם, יש להם עמידות מפני מים).
- חסרונות: איכות הצליל יורדת בצורה משמעותית.
וזה לא הכל! ישנם הרבה דגמי אזניות העושים שימוש בסוגים שונים של דרייברים. המטרה העיקרית בשילוב סוגי דרייברים שונים או מספר דרייברים מאותו סוג היא יצירת טווח צלילים יותר רחב ויותר איכותי ולכפר למעשה על החולשות של כל אחד מהם. כלומר אם ידוע שדרייבר Dynamic למשל יכול להביא את הטווח הנמוך בצורה טובה אבל לא את הטווח הגבוה, אז באזניות איכותיות יותר, ישלבו אותו עם דרייבר Balanced Armature, שמביא את הטווח הגבוה בצורה טובה אך לא את הנמוך. ניתן לשחק עם כמות הדרייברים, הסוג והגודל שלהם כך שיתאימו למבנה של האזניה ולחתימת הצליל שהחברה רוצה לייצר.
נושא שמאוד חשוב לי לדבר עליו והוא המחיר:
במידה ותרצו להתחדש באזניות חדשות, קנייה של זוג יקר יותר (או הרבה יותר) לא בהכרח תיתן לכם את הסיפוק שחיפשתם. הזכרתי למעלה את רמת המחירים של כל סוג דרייבר אך גם כאן, מה שיותר יקר לא בהכרח יותר טוב. הכל שאלה של מה אתם מחפשים שתהיה לו יותר נוכחות. האם אתם רוצים אזניה שתרעיד לכם את הראש עם באס עצמתי או שאתם בכלל מחפשים אזניה שתיתן לכם את הדיוק המירבי בחיקוי הצלילים?
מעבר לכך, יש הרבה אזניות זולות יותר שעדיין יכולות להתמודד מול מתחרים קצת יותר כבדים. ניקח לדוגמה את האזניות BLON BL-03. אזניות עם דרייבר דינמי בודד ותג מחיר נמוך (כרגע נמצאות ב-27$ אך עומדות על 40$ בשאר הזמן). האזניות זכו להרבה תשבוחות מצד אנשים שונים. הן אומנם לא מושלמות, אך התמורה שהן נותנות היא הרבה מעבר למחיר. במידה ותרצו לעלות קצת במחיר, דגם אזניות נוסף שמציע תמורה הרבה מעבר למחיר, הוא ה-Thieaudio Legacy 3. דגם זה מגיע עם דרייבר Dynamic אחד ועוד שני דרייברים מסוג Balanced Armature ועולה 130$.
ו.. זהו.
מקווה שעשיתי לכם קצת סדר בכל העולם הפנימי של אזניות כך שפעם הבאה שתרצו לקנות אזניות חדשות, לא תצטרכו לחפש מדריכים מסובכים באינטרנט בשביל לדעת מה ההבדל בין הדרייברים השונים.