האם אי פעם תהיתם כיצד המאמר הזה שאתם קוראים ממש ברגעים אלה מגיע אל הדפדפן שלכם? או כיצד עובד האינטרנט?
מאת: רומן זאיקין מטעם האקריו המרכז להכשרת והשמת עובדים למקצועות ההיי- טק.
נסו לדמיין את חייכם ללא האינטרנט, ללא האפשרות לגשת לאתרים ולהוציא כל את כל התוכן שמעניין אתכם, ללא האופציה להוריד שירים או משחקים ישירות למחשב שלכם וללא היכולת לקרוא את המאמר הזה שאתם קוראים עכשיו.
האינטרנט הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו וכל יום ביומו העולם הזה מעביר מיליוני חבילות מידע בשנייה – אליכם ולכל אחד מהגולשים אשר יכולים להימצא בכל מקום בעולם. כל שנה נוספים עוד ציודי תקשורת חדשים שמשמשים את עולם האינטרנט, עסקים נפתחים ונסגרים באינטרנט והכל קורה ממש כאן מול העיניים שלכם ברגעים אלו ממש.
תחילה אתמקד בפרוטוקולים ובחבילות המידע ואז נעלה רזולוציה ונדבר על הציוד המעורב בכל התהליך,
הפרוטוקולים הם חלק בלתי נפרד מעולם האינטרנט בפרט ומעולם התקשורת בכלל. פרוטוקול הוא אוסף של כללים וחוקים שבעזרתם ציודי התקשורת בעולם ידעו לתקשר אחד עם השני.
ניתן אף לומר שהפרוטוקולים הם השפה שבעזרתה ציוד תקשורת מתקשר אחד עם השני, הריי ללא שפה משותפת איך הציוד בעולם ידע מה עליו לעשות? ומה פשר המידע שהוא מקבל?
חלקכם אף שמע וודאי על פרוטוקול ה-http, פרוטוקול למעבר טקסט באינטרנט אשר מאפיין את הדפדפן שלכם, זהו הפרוטוקול שהפעלתם בעת הגלישה לעמוד זה ממש. פרוטוקול ה-http הוא השפה שמשתמשים בה הדפדפנים על מנת שיכולו להציג את תוכן האתר. הפרוטוקול מדבר על תגים אשר מציינים הוראות לדפדפן ובזאת הדפדפן יודע כיצד להציג בפניכם עמוד זה ואיך על העמוד להיראות.
בנוסף אתרים מאובטחים משתמשים בפרוטוקול ה-https אשר משתמש באותו פרוטוקול http בדיוק יחד עם שכבת האבטחה ssl אשר מוסיפה אבטחה לאתר ומונעת הונאות. שימוש בפרוטוקול זה מוסיף תמונה של מנעול לדפדפן שלכם ובזאת אתם יודעים שהדף שאתם צופים בו מאובטח.
בעולם האינטרנט קיימים פרוטוקולים רבים אשר משמשים כחוקים לשירותים שונים שאתם מבקשים, כגון פרוטוקול ה-imap לשליחה וקבלה של הודעות דואר אלקטרוני.
לעבודה עם הדואר האלקטרוני ישנם עוד שני פרוטוקולים שעובדים יחדיו –
-
Smtp- פרוטוקול לשליחת מייל
-
Pop3- פרוטוקול לקבלת מייל
בשיטה הזאת פרוטוקול אחד שולח את המייל לשרת ופרוטוקול שני יודע לשלוף את המייל. להבדיל מפרוטוקול ה-imap שיודע לבצע את שתי הפעולות בצורה יעילה יותר מ-pop3 ו-smtp.
יחד עם זאת לעיתים אינכם מחפשים יעילות אלא ביצועים וכאן עדיף יהיה לעבוד עם pop3 אשר ידע לקבל את המייל מהר יותר.
שני הפרוטוקולים החשובים ביותר בעולם האינטרנט הם פרוטוקולי ה-tcp וה-ip. ברוב המקרים אנשים נוטים לאגד את שניהם ולהתייחס אליהם כאל פרוטוקול ה-tcp/ip.
פרוטוקולים אלה בעצם מנהלים את כל השיחות בעולם תקשורת הנתונים ואת מעבר המידע באינטרנט וברשתות תקשורת בכלל מכל הסוגים.
פרוטוקול ה-tcp הוא זה שמתחזק את השיחות בין שני הצדדים ומאפשר הקמת שיחה תקינה בניהם אשר אליה יעבור כל המידע, יתרה מכך פרוטוקולי ה-http ו-https ורוב הפרוטוקולים אשר דורשים תקשורת מלאה ומבוקרת בין הצדדים ישתמשו בשירותיו של פרוטוקול ה-tcp.
פרוטוקול ה-tcp ממספר את חבילות המידע וכאשר חסרה חבילה דורש מהשולח לשלוח אותה בשנית וכך מונע מצב של מחסור בחבילת מידע אשר ייפגע בתוכן המידע.
מצד שני קיים גם פרוטוקול לשיחות אשר אינן דורשות אמינות ושחזור חבילות מידע שאינן הגיעו ליעד, שמו של פרוטוקול זה הוא udp.
לכל אתר בעולם האינטרנט ישנה כתובת מספרית לוגית ושם אשר מאפיין את האתר משאר האתרים באינטרנט, הכתובת המספרית לוגית נקראת כתובת אייפי (IP).
בנוסף בעולם האינטרנט ישנו שירות נוסף אשר יודע לתרגם שמות אתרים לכתובת המספריות הלוגיות שלהם ובכך לשלוח את חבילות המידע לאתר לשרת ששוכן בו האתר.
שירות זה נקרא dns- שירות לרישום כתובות אתרים, שירות זה מכיל רשימה עם שם האתר והכתובת שלו. כל בקשה לחיפוש אחר אתר באינטרנט עוברת בשרתי רישום הכתובות, שרתים אלה הם אלה שמכירים את כל האתריםוכל הכתובות בעולם ומפנים את הבקשות שלכם לציוד הרלוונטי באינטרנט.
כעת נאגד את כל המידע יחדיו ונסביר איך האתר שאתם צופים בו עכשיו הגיע לדפדפן שלכם.
כאשר פתחתם את הדפדפן וכתבתם כתובת של אתר כלשהו כגון:
הדפדפן פירק כתובת זו לשלושה חלקים:
סוג הפרוטוקול– ( לחצו לתמונה הגדולה )
שם האתר\ שם השרת – ( לחצו לתמונה הגדולה )
הקובץ שאתם רוצים לפתוח – ( לחצו לתמונה הגדולה )
על סמך מידע זה, הדפדפן שלכם ישתמש בפרוטוקול ה-http וישלח בקשה לביצוע פעולת ה-get מהשרת www.hackeru.co.il עבור הדף שאני מנסה לצפות בו בדוגמא שלי.
השרת ישלח את הבקשה לשרת ה-dns על מנת לאתר את הכתובת של השרת אשר מכיל את האתר –www.hackeru.co.il
שרת ה-dns יחזיר לדפדפן את כתובת האתר ואז הדפדפן שלכם ישלח את הבקשה ישירות לשרת תוך כדי השימוש בפרוטוקול ה-tcp ויקים שיחה מול השרת כדי שתוכלו לקבל ממנו את המידע בצורה מהירה ויעילה.
השרת ישלח הודעת post כתשובה לבקשה אשר תכיל את העמוד המבוקש במידה והוא קיים.
רוצים לדעת עוד?
הירשמו לקורס מנהלי רשתות ותבינו טוב יותר, איך עובד עולם האינטרנט, איך עובדים השרתים, מהם השירותים שהם משתמשים בהם וכיצד לנתב את כל המידע לצרכים שלכם.