מהיר כברק – סיקור כונן אחסון WD_Black SN850

ה-WD_Black SN850 הוא כונן איכותי, מהיר ובעל יכולות עבודה מרשימות במיוחד, אבל האם הוא שווה את ההשקעה הכספית שלכם היום?

אמנם היא עוד לא כבשה את השוק בסערה (יש שיגידו שכן אבל בפועל זה עוד רחוק), אבל טכנולוגיית PCIe 4.0 כבר כאן לא מעט זמן ונראה שככל שעובר הזמן, יותר ויותר חברות מתחילות ליישם את יכולות הטכנולוגיה הזו במוצרים שלהן. אחד מהמוצרים המרכזיים שעושה היום שימוש ביכולות החדשות של טכנולוגיית PCIe 4.0 הם כונני ה-M.2, שבזכות הטכנולוגיה החדשה מסוגלים לספק מהירויות עבודה חסרות תקדים. אחד מהכוננים האלה הוא ה-WD_Black SN850 של חברת Western Digital, כונן קטן אך מהיר במיוחד שמציע את יכולות PCIe 4.0 לצד עוד כמה פיצ'רים מגניבים. הנה מה שחשבתי עליו!

אז סדרת WD_Black מככבת באתר די הרבה, בעיקר כי Western Digital משיקה בה די הרבה משאבים. נכון להיום הסדרה כוללת מגוון רחב של מוצרים בתצורות שימוש שונות, ואף סיקרנו כמה מהם באתר כגון ה-WD_Black P50 (סקירה כאן), או ה-WD_Black D10 (סקירה כאן). כמו כן גם הכנתי מדריך בשיתוף WD על בחירת הכונן המתאים לכם שמסייע לכם בבחירת הכונן הבא שלכם ותוכלו לקרוא אותו ממש כאן.

ה-WD_Black SN850 הוא האח הגדול של ה-WD_Black SN750 (שגם אותו סיקרנו באתר ממש כאן), וההבדל היחידי בניהם מלבד עיצוב צלעות הקירור הוא כמובן התמיכה של ה-SN850 בטכנולוגיית PCIe 4.0, אותה טכנולוגיה שמאפשרת לנו לספק מהירויות עבודה של עד 7000MB/s (למי מכם שלא מבין בזה, זה מהיר ומטריף באותה נשימה).

באשר לעיצוב של ה-SN850, בניגוד לאחיו הקטן שהגיע אליי בדגם שלא כלל צלעות קירור ובנפח מזערי של 250GB בלבד, ה-SN850 הגיע בדגם הכולל מערך צלעות קירור מובנה ונפח מרשים של 1TB (קיימת גם אפשרות רכישה לנפח של כ-2TB). באופן אישי אני מאוד אוהב את קו העיצוב של סדרת WD_Black, וגם כאן שמחתי לראות שקיבלנו כונן שנראה בהחלט מרשים. אין כאן שימוש בחומרים זולים, מדובר בפיסת טכנולוגיה שאמנם קטנה מאוד, אך גם עושה שימוש בחומרים האיכותיים והטובים ביותר.
כן חשוב לי לציין שהדבר היחידי שלא אהבתי בעיצוב של הכונן היא העובדה שבניגוד ל-SN750, הפעם אין אפשרות להסיר את צלעות הקירור של הכונן, כך שאם אתם מתכננים לעשות בו שימוש, תדעו שלא תוכלו להסתיר אותו מתחת לפד קירור של לוח האם שלכם אם יש לכם אחד כזה, ו-Western Digital מדגישה כי ניסיון הסרה של צלעות הקירור מסוגל לפגוע בתפקוד של הכונן, אז דעו זאת לפני שאתם רוכשים אחד. זה כמובן די בסדר בהתחשב בעובדה שאפשר לקנות את הכונן ללא צלעות קירור מובנות, אבל בכל זאת הייתי שמח לראות אפשרות להסיר את מערך הקירור המובנה במידה ושדרוג עתידי של לוח האם שלנו יצריך זאת.

 

מעבר לעיצוב עצמו, כמו כל כונן M.2, החיבור שלו ללוח האם הוא אחת הפעולות היותר פשוטות במהלך הרכבת מחשב, וכל שאתם צריכים לעשות זה להתאים את המחבר של הכונן למחבר הייעודי על גבי לוח האם, להכניס את הכונן ולהבריג אותו באמצעות בורג קטן. אחר כך כמובן נצטרך להגדיר אותו בווינדוס, עוד פעולה די פשוטה שלא מצריכה יותר מידי ידע במחשבים.

באשר ליכולות העבודה של הכונן, הדגם שנמצא ברשותי אמור לספק מהירות קריאה של עד כ-7000MB/s ומהירות כתיבה של עד כ-5300MB/s. על הנייר מדובר במהירויות מרשימות בהחלט שהכונן בהחלט עמד בהן, אבל אחרי שנעבור על הבדיקות הסינטטיות אסביר לכם מדובר המספר הזה בפועל עדיין לא אומר יותר מידי.
על מנת לבדוק את הכונן כמו שצריך, הרצתי אותו בשלוש תוכנות בדיקה ייעודיות לבדיקת כוננים והן ATTO Benchmark, CrystalDiskMark 7 ו-AS-SSD Benchmark.
חשוב לציין שעל מנת שנוכל להשיג את מהירויות העבודה האלה יש לעשות שימוש בלוח אם תומך בעל ערכת השבבים B550 או X570 למעבדי AMD Ryzen וערכת השבבים Z590 למעבדי חברת Intel. הלוח שעליו בוצעו הבדיקות הוא ה-TUF Gaming B550M-Plus WiFi של Asus, סיקור עליו תוכלו למצוא כאן.

בדיקה ראשונה – ATTO Benchmark:

בדיקה שנייה – AS SSD Benchmark:

בדיקה שלישית – CrystalDiskMark 7 Benchmark:

כפי שניתן לראות, המהירויות שהבטיחה לנו Western Digital לאו דווקא מופיעות כאן במלוא הדרן, אבל עדיין מדובר במהירויות עבודה מרשימות בהחלט.

זה לא אומר שהכל ורוד, וחשוב לציין שהבעיה שנדגיש לכם כאן היא לא בעיה של חברות הייצור כמו Western Digital או של הכונן עצמו.
מהירויות עבודה זה בהחלט מרשים ומפוצץ כמספר ועל הנייר, אבל נכון להיום, עולם המחשבים טרם הצליח לסגל לעצמו שימוש איכותי וטוב עם מהירויות עבודה שכאלה באופן שיצדיקו את המחיר הגבוה שמוצרים התומכים בטכנולוגיה זו דורשים כיום. אם נייחס את זה לגיימינג באופן ישיר (נזכיר שמדובר בכונן המשווק לגיימרים), נכון להיום אין משחקים שעושים שימוש בטכנולוגיית PCIe 4.0 בצורה שתאפשר להם להיטען מהר יותר, היות וההתאמה של המשחקים לטכנולוגיה הזו צריכה להיעשות מראש על ידי מפתחות המשחקים, דבר שטרם קרה עד היום בתעשיית המשחקים. יחד עם זאת המהירוית האלה בהחלט יכולות לעשות שינוי במהירות העבודה שלכם אם אתם יוצרי תוכן, אבל גם אז, השינוי המשמעותי ייראה באופן רק אם אתם עובדים עם קבצי 4K מפורטים וכבדים מאוד, משהו שהגיימר הפשוט או יוצר התוכן היומיומי כמעט ולא עושה.

אני כמובן לא כותב את זה כדי שלא תשתדרגו אם אתם רוצים להשתדרג, אבל אם אתם גיימרים בלבד, הייתי בהחלט ממליץ לכם לשמור את הכסף שלכם או להשקיע אותו על רכיב יותר משמעותי במחשב שלכם כמו כרטיס המסך או המעבד, מכיוון שעולם המשחקים רחוק מלראות את הזוהר של מהירויות הכוננים האלה באופק, ופשוט חבל שתתאכזבו כשלא תחושו בשום שינוי היום. כולי תקווה שבעוד כמה שנים הכל ישתנה באופן שיהפוך את טכנולוגיית PCIe 4.0 למשמעותית מספיק כדי להצדיק את קיומה ואת השימוש בה, וכמובן שלצד זה נראה גם שיפורים משמעותיים ביכולות הכוננים שכבר קיימים היום בשוק וכמובן איזון וירידה של המחירים של כוננים אלה בהתאם לכך.

לסיכום, אפילו שלא סביר שתרגישו בהבדל, אם בכל זאת אתם צריכים להשתדרג לכונן בעל יכולות PCIe 4.0 מרשימות, ה-WD_Black SN850 הוא אחד מהאופציות היותר מרשימות שניתן לשים עליהן היום את היד. מדובר בכונן הכולל חומרים איכותיים ומהירויות עבודה מרשימות במיוחד, כך שאם אתם מוצאים סיבה להצדיק את יכולות העבודה הזה ומוכנים לשלם את המחיר, הנה לכם כונן שיספק לכם איכות בלתי מתפשרת ומהירויות עבודה חסרות תקדים.

*יחידה לסקירה הובאה על ידי נציגות חברת Western Digital בישראל, תודה רבה!

אודות רועי האן

רועי האן, לשעבר העורך הראשי של מחלקת החומרה ב-PCGalaxy. בעברו היה גם כתב הטכנולגיה והמשחקים של אתר ynet. רועי הוא טכנאי מחשבים, גיימר ותיק וגיק משכמו ומעלה. כיום הוא משמש כאיש מערכות מידע בחברת המשחקים הישראלית Gliding Deer.

השאר\י תגובה