טלפון עם מטען מחובר

האם לגיטימי להסיר את מטען הטלפון מהקופסא? הנה דעתי

לאחר שאפל הפכה את זה ללגיטימי, חברת Xiaomi מצהירה באופן רשמי שמכשיר הדגל הבא שלה יגיע ללא מטען בקופסא ולי עולות מספר תהיות בנושא

צעד למען הטבע או טריק צרכני זול? בואו נדבר רגע על טרנד הסרת המטען מהקופסא של טלפונים חכמים חדשים, החל מ-Apple ועד ל-Xiaomi.

הכל התחיל (איך לא) כאשר חברת אפל הודיעה שמכשירי סדרת ה-iPhone 12 יגיעו ללא מטענים בטענה שהמטען מהווה פגיעה אקולוגית קשה ושלאחוז נכבד של המשתמשים כבר יש מטען כלשהו בבית. אפילו שהיו מאות צרכני אפל זועמים שגינו בכל תוקף את ההחלטה, זה לא מנע מאפל לממש את החלטתה ויתרה מכך למכור בתוספת תשלום מטען במידה ואין לכם אחד בבית.

כמובן שמעשה מסוג זה מחברה כל כך גדולה כמו אפל נותן שלל סיבות ותירוצים שונים לשלל חברות אחרות להתחיל להתעסק עם המטענים של המכשירים החדשים שלנו ונראה שחברת Xiaomi היא הראשונה להוריד את הכפפה באופן רשמי.

ב-28.12.20 שיאומי צפויה לחשוף באירוע חגיגי את מכשיר הדגל הבא שלה, ה-Mi 11. לצד ההכרזה על תאריך החשיפה חשף לי ג'ון, מנכ"ל שיאומי, כי המכשיר החדש אכן יגיע ללא מטען בקופסא לאחר שאתר חדשות סיני בשם Weibo העלה שמועה הטוענת כך. גם כאן הוסבר שהסיבה לכך נובעת מהחלטה אקולוגית שמטרתה למגר את זיהום כדור הארץ שנגרם כתוצאה מהפקת המטענים.

לצד שיאומי ישנן לא מעט חברות גדולות נוספות ובניהן חברת Samsung שגם הפעם וכמדי סוף שנה נתקפת באינספור שמועות אודות מכשירי הדגל הבאים שלה בסדרת Galaxy S21 הצפויים להיחשף באופן רשמי במהלך חודש ינואר, וכמובן שאחת מן השמועות טוענת שהמכשירים החדשים יגיעו גם הם ללא מטען.

אבל למה בעצם הדחף הזה להסיר את המטען מהקופסא? האם באמת מדובר בצעד אקולוגי וחשוב שמסוגל למזער את זיהום כדור הארץ בצורה טובה? יצא לי לחשוב על כך מספר פעמים, והנה דעתי בנושא:

בתור התחלה, הסרת המטען לא תמנע זיהום של כדור הארץ (לפחות לדעתי) מהסיבה הפשוטה שאם היצרן לא יכלול אחד בקופסת המכשיר, הצרכן יקנה מטען כלשהו גם ככה במידה והוא זקוק לאחד, כך שאי סיפוק אמצעי הטענה לא מונע ייצור שלהם בצורה המונית בפועל והדחף למטענים לא יירד או יעלם בין לילה.

יתרה מכך, החברות שמספקות לנו את הטלפונים החכמים שלנו לרוב יודעות הכי טוב איזה סוג של מטען יספק את חווית הטעינה הטובה והבריאה ביותר למכשירים שלנו, ואני בטוח שיהיו לא מעט מקרים בהם טלפונים נהרסים ונשחקים בצורה מהירה יותר עקב שימוש לא נכון באמצעי הטענה לא מקורי או לא איכותי מספיק (כמובן שיש את הפריקים כמוני שקונים מטען רק אחרי שהם עשו מחקר מקיף ומחושב אודות המכשיר שלהם כדי להתאים לו את הטוב ביותר, אבל אני מדבר כאן על הצרכן הפשוט ביותר). 

ולבסוף יש את הסיבה שהכי מציקה לי באופן אישי והיא שהחברות מציעות מטענים מחוץ לקופסת המכשיר בתשלום נוסף (לפחות אפל נכון לרגע כתיבת ידיעה זו), והשאלה שלי פשוטה למדי – למה להוציא משהו שניתן בחינם כחלק מהתשלום המלא של המכשיר שלנו זה לגיטימי ומונע זיהום בסביבה אבל מכירה של אותו המטען בצורה חיצונית ובתוספת תשלום זה בסדר ולא מזהם? הרי גם אם לאדם כלשהו יש מטען בבית והוא לא צריך מטען, החברות השונות כן צריכות לייצר מטענים לאלה שאין להם מטען בבית, אז מה בעצם עשינו כאן?

בסופו של דבר כל ההתעסקות עם הסרת המטענים מקופסאות הטלפונים החכמים שלנו נראה לי לא יותר מטריק צרכני זול, היות ובפועל לא נעשים שום צעדים להורדת ייצור המטענים בשוק.

ככה או ככה, אני בטוח שטרנד זה יהפוך ללגיטימי בתקופה הקרובה, ואם תשאלו אותי, מדובר במתכון לאסון שרק יגביר את תרבות הצריכה והרכישה של מטענים למכשירים החכמים שלנו, וכמובן את הזיהום המהיר יותר לכדור הארץ.

מה דעתם? האם הסרת המטען מהקופסא היא צעד חכם ואקולוגי או דרך נבזית לגזול מאיתנו עוד כסף? ספרו לנו בתגובות!

אודות רועי האן

רועי האן, לשעבר העורך הראשי של מחלקת החומרה ב-PCGalaxy. בעברו היה גם כתב הטכנולגיה והמשחקים של אתר ynet. רועי הוא טכנאי מחשבים, גיימר ותיק וגיק משכמו ומעלה. כיום הוא משמש כאיש מערכות מידע בחברת המשחקים הישראלית Gliding Deer.

השאר\י תגובה